90-åring fick rätt bo med sin make

Länsrätten har givit en 90-årig kvinna rätt att bo med sin make på vårdhem.


Efter att ha varit gifta i 69 år är det omänskligt att inte längre få bo och leva tillsammans.

Det konstaterar en 90-årig kvinna i Malmö, som nekades att flytta med när hennes make blev sjuk och hamnade på vårdhem. Nu har länsrätten givit henne rätt.

Den gamla damen blev djupt deprimerad och var otrygg i sin ensamhet i parets lägenhet. Av kommunens egen utredning framgick dessutom att hon har hjärtproblem, yrsel, ont i höfterna och inte kan använda ena handen, skriver Skånska Dagbladet.

Trots det höll stadsdelsförvaltningen i Västra Innerstaden fast vid beslutet att hennes hjälpbehov kunde tillgodoses genom en utökning av hemtjänsten. Men kvinnan överklagade till länsrätten och kan nu åter bo tillsammans med sin 95-årige make.

Det är vid en samlad bedömning inte möjligt att bortse från den långa tid makarna levt tillsammans, säger länsrätten och konstaterar att kvinnan mår så dåligt av att bo ensam att hon inte kan anses ha den skäliga levnadsnivå som hon har rätt till enligt lagen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump startar strömningstjänst

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.

Polisen rapporterar om brand, Hammarö

"Det brinner i en villa i Hammarö", skriver polisen på sin hemsida.