Sköterskor står utan löneförhöjning

Sjuksköterskorna har inte sett skymten av löneförhöjningen och den retroaktiva delen.


När julen står för dörren så har sjuksköterskorna i Uppsala län det kärvt. Än så länge har man inte sett röken av den löneförhöjning som man lovats. Detta då lönerevisionen från landstinget inte är klar.

– De lokala förhandlingarna med Vårdförbundet drog ut på tiden och vi satte punkt 6 oktober utan att ha hittat en lösning. Bland annat ville vi ha ett lokalt tvåårsavtal för att få mera tid att jobba med lönesättning, menar Eva Wikström, förhandslingschef vid landstinget, enligt UNT.

Inte heller har sköterskorna fått den retroaktiva delen från första juni. För en sköterska som tjänar cirka 20 000 kronor innebär det en retroaktiv del på ungefär 5000 kronor. En välbehövd summa i juletid.

– Det är en stor besvikelse att vi inte fått pengarna ännu, säger Marie Källander Morén, sköterska vid transplantationsavdelningen på Akademiska sjukhuset.

Källander älskar att jobba med människor, men hon känner sig förnedras en gång i månaden och det är när hon öppnar sitt lönekuvert. Vårdförbundets ordförande i Uppsala län, Agneta Wiberg, beklagar situationen.

– Det är synd att sjuksköterskorna inte får ut den retroaktiva delen till jul, men lönerevisionen ska vara klar i januari och då blir det i alla fall en större summa pengar på januarilönen, säger hon, skriver UNT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!