Dementa åldringar glömdes bort

Attendo Care i ny vårdskandal.


Återigen har Attendo Care i Täby hamnat i blåsväder. För bara en månad sedan glömdes en dement kvinna i sin säng i nästan ett helt dygn utan någon som helst tillsyn. Då sades det att nya rutiner skulle hindra något liknande från att inträffa igen.

Nu har det hänt. Igen. Det som inte skulle kunna ske. På samma ålderdomshem på Åkerbyvägen 2. 37 dagar hann det gå.

En dement kvinna som lades på kvällen glömdes bort till lunchtid dagen därpå. Attendo Care skyller på att hon var nyinflyttad.

– Det handlade om en ganska nyinflyttad boende. Den i personalen som ansvarade för väckningen var sjuk dagen innan och visste inte att rummet var bebott, säger Mikael Persson, tillförordnad informationschef på Attendo Care till Mitt i Täby.

Täby kommun börjar tappa tålamodet med Attendo Cares slarv och företagets framtid i kommunen är osäker.

– Det är klart att man trodde att det inte skulle ske igen. Det ruskiga är att man ännu inte har rutiner med checklistor, säger Thomas Nilsonne, Socialnämndens ordförande, till Mitt i Täby.

Förutom att Attendo Care glömt bort sina vårdnadstagare har det visat sig att företaget även slarvat bort viktiga dokument kring sina boende. Det handlar om sekretessbelagda dokument rörande de boendes medicinering och sjukdomar.

– Vad jag förstår så är det någon som råkat förstöra dokumentation, det är helt oacceptabelt. Det är elementära saker som alltid ska finnas, säger Thomas Nilsonne.

Tidigare har bland annat Lidingö Kommun sagt upp sitt avtal med Attendo Care till följd av upprepade fall av vanvård.

"Sedan vi på Attendo Care fick vårt första uppdrag 1988 har vi envetet arbetat för att förbättra vården och omsorgen i Sverige." Detta skriver Attendo Care på sin hemsida. Det verkar som om företaget har en lång väg kvar på sitt "envetna arbete."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allt om Cristiano Ronaldos barn: Namn, ålder och sonen Angel

Så överlåter du din hyreslägenhet till barnbarnet

Inför ålderns höst är det vanligt att man vill överlåta sitt hyreskontrakt till en anhörig, men hur gör man egentligen? Här är de viktigaste stegen att känna till.

Fått den här lappen på din bil? Nu varnar polisen

Bedragare har börjat använda sig av en ny metod för att komma över känslig information. Nu varnar polisen för tillvägagångssättet.

Bostadsrätt: Få 200 000 kronor mer för din lägenhet

Enligt Boolis analys har man räknat ut att det går att få 200 000 kronor mer när man säljer bostadsrätten i storstadsregionerna, eller 150 000 i inlandet, om man piffar till "hemmets hjärta".

Postkodlotteriet varnar: Medlemmar luras till dyr avgift

Många som tänkt avsluta sin prenumeration hos Postkodlotteriet har åkt på en oväntad utgift – från ett helt annat företag. – I mina och de flesta av mina kollegors ögon handlar de omoraliskt, säger Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet, till Nyheter24.

Vanliga missen när du sparar åt ditt barn – ekonomen: "Svårt"

1 timme sedan
Som förälder vill man gärna skapa en ekonomisk buffert för sitt barn, men att spara pengar i 18 år kan vara utmanande. Nyheter24 har pratat med Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, som avslöjar det vanligaste misstaget som föräldrar gör.