Tisdag 25 Jan
Stockholm

Dementa åldringar glömdes bort

Attendo Care i ny vårdskandal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Återigen har Attendo Care i Täby hamnat i blåsväder. För bara en månad sedan glömdes en dement kvinna i sin säng i nästan ett helt dygn utan någon som helst tillsyn. Då sades det att nya rutiner skulle hindra något liknande från att inträffa igen.

Nu har det hänt. Igen. Det som inte skulle kunna ske. På samma ålderdomshem på Åkerbyvägen 2. 37 dagar hann det gå.

En dement kvinna som lades på kvällen glömdes bort till lunchtid dagen därpå. Attendo Care skyller på att hon var nyinflyttad.

– Det handlade om en ganska nyinflyttad boende. Den i personalen som ansvarade för väckningen var sjuk dagen innan och visste inte att rummet var bebott, säger Mikael Persson, tillförordnad informationschef på Attendo Care till Mitt i Täby.

Täby kommun börjar tappa tålamodet med Attendo Cares slarv och företagets framtid i kommunen är osäker.

– Det är klart att man trodde att det inte skulle ske igen. Det ruskiga är att man ännu inte har rutiner med checklistor, säger Thomas Nilsonne, Socialnämndens ordförande, till Mitt i Täby.

Förutom att Attendo Care glömt bort sina vårdnadstagare har det visat sig att företaget även slarvat bort viktiga dokument kring sina boende. Det handlar om sekretessbelagda dokument rörande de boendes medicinering och sjukdomar.

– Vad jag förstår så är det någon som råkat förstöra dokumentation, det är helt oacceptabelt. Det är elementära saker som alltid ska finnas, säger Thomas Nilsonne.

Tidigare har bland annat Lidingö Kommun sagt upp sitt avtal med Attendo Care till följd av upprepade fall av vanvård.

"Sedan vi på Attendo Care fick vårt första uppdrag 1988 har vi envetet arbetat för att förbättra vården och omsorgen i Sverige." Detta skriver Attendo Care på sin hemsida. Det verkar som om företaget har en lång väg kvar på sitt "envetna arbete."

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela