Silvia: Barnbarn är livets efterrätt

- 22/12/2008, 16:19 -

Drottning Silvia fyller pensionsålder, men planerar inte att trappa ned.

Drottning Silvia fyller pensionsålder, men planerar inte att trappa ned.

– Jag tror inte jag har tid med det, säger hon i en TT-intervju.

Trots det längtar hon efter mer tid för sig själv, familjen och Sverigeresor.

Och hon ser fram emot barnbarn.

Drottning Silvia tycker inte att det är så speciellt att fylla 65. Därför blir det inget officiellt firande. Men hon hoppas att familjen, som vanligt, väcker henne med sång och presenter.

– Det blir inte någon stor födelsedagsfest. Vi ses på kvällen med familjen och prinsessan Christina och hennes familj, säger drottningen.

Trots att drottningen fyller 65 finns det inga planer på att trappa ner på arbetet.

– Jag vet inte om jag har tid till det. Ibland tycker jag att jag skulle vilja ha mera tid för mig själv och min familj och jag skulle också vilja ha mer tid till att resa i Sverige. Att gå i pension har jag blandade känslor inför och ibland tycker jag att det vore trevligt. Men å andra sidan känner jag att jag har så mycket kvar att ge av mina erfarenheter, säger hon.

Livets efterrätt

Drottningen tror att synen på äldre har förändrats sedan hon själv var ung.

– När våra föräldrar och farföräldrar var 60, 70 år var de väldigt gamla redan. Nu ser vi inte oss själva på det sättet, åtminstone inte jag själv och mina väninnor. Men kanske våra barn gör det.

TT: Längtar drottningen efter barnbarn?

– Vem gör inte det? Jag har inte någon aning om hur det kommer att bli. När jag ser mina väninnor som har barnbarn är det naturligtvis väldigt fantastiskt. Man ser att barnbarn är livets efterrätt som man bara kan njuta av men som man inte behöver ta hand om hela tiden. Jag ser fram emot det.

Ungdomens brunn

Under det senaste året har det varit mycket spekulationer i medier om och när kronprinsessan Victoria ska förlova sig.

– Jag tycker att man ska respektera deras privata sfär. Det är självklart att vi som föräldrar önskar att alla våra barn är lyckliga och gifter sig med den de verkligen väljer och älskar, det tycker jag är det viktigaste, säger drottningen.

TT: Vad tycker drottningen om dagens skönhetsideal, att det anses vackert att se så ung ut som möjligt?

– Sedan de gamla grekernas tid har det varit ett samtalsämne. Det fanns sagor om ungdomens brunn. Jag tror att det har att göra med att tiden rinner i väg, det är något vi inte kan kontrollera. Men hur man vill hantera den här frågan är var och ens privatsak. Många färgar sitt hår, och varför inte?

Skrivet av: