Mia.
Mia. - Foto: Privat

Mia, 22, såg tjej misshandlas på nätet – då gjorde hon det här

Redan har över 450 personer ställt sig bakom hashtaggen.


Det började med en video där två tjejer misshandlar en annan tjej grovt. Tjejen som blir sparkad på ska vara född 2005 och de som misshandlar ska vara äldre. Mia, 22, var en av många som reagerade starkt och blev arg.

Mia såg videoklippet i en Facebook-grupp och var inte sen med att kommentera.

– Jag kommenterade hatiskt och var riktigt förbannad på de som slog den här tjejen. Det var jag inte ensam om att tycka, säger Mia till Nyheter24.

Efter en stund kom hon på andra tankar och tänkte "vad hjälper det tjejen som blir slagen att jag sitter här och hatar". Det var då hashtaggen #VIBACKARDIG kom till.

– Jag kände att hon inte ska behöva känna sig ensam. Hon var ju helt själv där när hon blev slagen och då ville jag visa att jag står bakom henne.

Bildkälla: Faksimil Facebook

Hashtaggen skapades under söndagen. Redan efter några timmar står nu 450 stycken bakom och använder sig av den. Stödet fortsätter bara att växa.

– Jag har fått en hel del reaktioner där folk tycker att jag har gjort en riktigt bra sak. Men det handlar inte om mig. Det handlar om att visa stöd för den här tjejen och det gör vi tillsammans.

Bildkälla: Faksimil Facebook

Bildkälla: Faksimil Facebook

Mia fortsätter med att berätta att hon inte vill höjas till skyarna.

– Jag är inte guds bästa barn, men jag vet i alla fall att man inte ska sparka på någon som ligger ner. Det jag ville var att lägga fokus på den som blir utsatt och inte bara ge de som slår uppmärksamhet – det är antagligen det som de vill.

Tjejen som ska vara född 2005 är inte någon som Mia känner personligen.

– Allt jag vet är att hon bor i Sverige. Jag vill bara inte att hon ska känna sig helt ensam.

Ledord är att mobbningen och utsattheten ska bort. Hon har hört om människor som sökt upp föräldrarna till tjejerna som misshandlar – någonting hon inte står bakom.

– Hat föder mer hat. Mobbning är en väldigt stor grej som måste bort. Det hjälper inte att skriva att folk är dumma i huvudet. Det är viktigare att finnas där för de som blir utsatta.

Vad skulle du vilja säga till tjejen som blir utsatt?

– Jag hoppas att hon ser vår hashtag och att hon ska veta att vi alla backar henne, avslutar Mia.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.