I Malmö värvas sedan en tid tillbaka personer till våldsbejakande extremism helt öppet, som till exempel på ett kafé.
1 av 3
I Malmö värvas sedan en tid tillbaka personer till våldsbejakande extremism helt öppet, som till exempel på ett kafé. - Foto: TT Nyhetsbyrån
En kaféägaren i Malmö berättar om ett tillfälle då några killar kom in i lokalen och slog sig ner.
2 av 3
En kaféägaren i Malmö berättar om ett tillfälle då några killar kom in i lokalen och slog sig ner. - Foto: TT
"Tre personer kom in i kaféet och började prata med kunder. De ville att folk skulle bli jihadister i Irak och Syrien och nämnde IS", säger kaféägaren "Raed".
3 av 3
"Tre personer kom in i kaféet och började prata med kunder. De ville att folk skulle bli jihadister i Irak och Syrien och nämnde IS", säger kaféägaren "Raed". - Foto: TT Bild

Här rekryteras unga killar till terror – helt öppet på kafé i Malmö

Personer berättar nu om hur de har blivit kontaktade – helt öppet i offentliga miljöer.


I Malmö värvas sedan en tid tillbaka personer till våldsbejakande extremism. Detta har tidigare mest skett i sociala medier, men nu kan rekryteringen förekomma helt öppet, som till exempel på ett kafé.

– Den internationella terrorbekämpningen har gjort det svårare att rekrytera i sociala medier. Därför sker den mer ute, säger Muhammed Khorshid, projektledare för Ungdoms Vänskapsförening i Malmö, till SVT.

När Khaled och hans vänner satt på ett kafé i Malmö kom till exempel plötsligt en man fram till dem. Mannen presenterade sig som profet och försökte få dem att utföra terrordåd utomlands.

– Han ville att vi skulle hjälpa honom att köpa vapen och rekrytera folk. Han sa att vi skulle utföra terrordåd i Schweiz och därefter i Norge, säger Khaled till SVT.

En kaféägaren i Malmö berättar om ett annat tillfälle då några killar kom in i lokalen och slog sig ner.

– Tre personer kom in i kaféet och började prata med kunder. De ville att folk skulle bli jihadister i Irak och Syrien och nämnde IS, säger "Raed".

I båda fallen anmäldes händelserna till polisen, skriver SVT.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.