Torsdag 30 Jun
Stockholm

I dag är sista dagen att deklarera – och om du glömmer blir det dyrt

Idag är sista dagen att deklarera och om du missar det kan det bli en dyr historia.
1 av 3
Idag är sista dagen att deklarera och om du missar det kan det bli en dyr historia. Foto: TT
Hela 3 750 kronor kan en missad deklaration kosta dig.
2 av 3
Hela 3 750 kronor kan en missad deklaration kosta dig. Foto: TT
Skatteverket föredrar om du deklarerar via nätet.
3 av 3
Skatteverket föredrar om du deklarerar via nätet. Foto: TT

Inför årets deklaration har Skatteverket gjort om sina förseningsavgifter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alla som har haft en inkomst över 18 000 kronor under 2015 ska deklarera, och i dag är sista dagen. Inför årets deklaration har Skatteverket höjt sina förseningsavgifter.

– Förseningsavgiften höjs numera med 1 250 kr per försening, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket till Nyheter24.

Förut var förseningsavgiften för en månad 1 000 kr, nu är den 1 250 kr. För tre månader var det förut 2 000 kr, nu blir det alltså 2 500 och för fem månader kostade det förr 3 000 – nu landar notan på saftiga 3 750 kr.

– Det är genom regeringens vårbudget som det kommit en ny lag om höjda avgifter, Magdalena Andersson förklarade att den höjda avgiften skulle täcka en del av försvarsbudgeten, säger Kay Kojer.

Förra året deklarerade 7,8 miljoner svenskar. 2,3 miljoner deklarerade med pappersdeklarationer. Och 5,8 miljoner deklarerade digitalt.

– Vi föredrar om folk deklarerar på nätet eftersom vi ser att det är sex gånger större chans att det blir fel när man gör det med pappersdeklarationer. Ofta är det bara onödiga småfel, då är det bättre att skicka in det till oss via e-tjänsten så gör vi alla uträkningar, säger Kay Kojer.

Nätet har också fördelen att om man upptäcker ett fel så kan du ändra det direkt. Och där kan man också deklarera hur många gånger som helst eftersom det bara är det sista inskicket som räknas som den slutliga.

– Just nu är det 5,2 miljoner som deklarerat via e-tjänsten, och det fortsätter att öka, säger Kay Kojer.

Om du missat att deklarera kommer du få veta det först i juni.

Den 10:e juni kommer du som inte missat att deklarera få tillbaka dina pengar. Men för dig som deklarerat via nätet kan du redan nu se en preliminär uträkning av hur mycket du kommer få i skatteåterbäring.

Har du deklarerat än?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.