Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ministern: Nu ska lekplatserna i förorten bli bättre

- 06/05/2016, 08:47
Lekplatserna blir bättre i förorter.
1 av 2

Lekplatserna blir bättre i förorter.

SVD/TT/Ap

Markägarna kommer att kunna söka pengar för upprustning.
2 av 2

Markägarna kommer att kunna söka pengar för upprustning.

Ap

Under året kommer 200 miljoner kronor att fördelas ut.

Miljön i ekonomiskt utsatta förorter ses i dag som både otryggt och torftigt, men nu kan det bli ändring på det. De som äger marken i utsatta områden kan nämligen söka om pengar för upprustning.

– Dessa områden vet vi har en ganska bristfällig utemiljö, samtidigt som där finns människor som varken har råd med avancerade fritidssysselsättningar eller att åka på dyra semestrar utan är hänvisade till sitt närområde. Då är det extra viktigt att det fungerar, att det är trevligt och att man vill vistas där och träffa andra människor, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som tillsvidare sköter bostadsfrågan, till TT via Metro.

Sammanlagt finns det 200 miljoner kronor som under året ska fördelas till platser som lekplatser, parker, sportarenor och cykelbanor. För att man ska kunna söka pengar måste platsen vara öppet tillgängliga och det får inte kosta något för besökare.

– Är det en lite mer avancerad lekplats med klättermöjligheter och större satsningar med olika redskap kan det kosta mellan 300 000–400 000 kronor. I så fall räcker stödet på 200 miljoner till mellan 1 000–1 500 lekplatser runt om i våra storstadsområden. Det skulle kunna skapa helt nya möjligheter för lek och umgänge.

För att garantera att projektet lever vidare länge finns en undre gräns på 100 000 kronor.

Nyligen kunde man se att lekplatser runt om i Sverige har stora säkerhetsbrister. Men regeringen inte har gjort någon ytterligare satsning för att komma åt den problematiken.

– Det är ju i grunden ett kommunalt ansvar att se till att de allmänna miljöerna och även lekplatser är säkra och trygga, säger Per Bolund till TT via Metro.

Du kanske också är intresserad att läsa om det sociala experimentet som får magen att vrida sig eller här regeringen vill förbjuda rökning.