Nazister.
1 av 4
Här ses Vera Oredsson lyfta armen i en Hirtlerhälsning centralt till höger i bilden. - Foto: Privat
Debatt. Politik.
2 av 4
Vera Oredsson gjorde Hitlerhälsningen mitt i centrala Borlänge under nazistdemonstrationen på första maj. - Foto: Privat
Första maj, demonstration.
3 av 4
Oredssons hälsning i närbild. - Foto: TT
Ivan Midjich är aktivisti We are Dalarna som nu ger vem som helst möjlighet att anmäla Oredsson för hets mot folkgrupp.
4 av 4
Ivan Midjich är aktivisti We are Dalarna som nu ger vem som helst möjlighet att anmäla Oredsson för hets mot folkgrupp. - Foto: Privat

Bilden visar hur Sveriges äldsta nazist gör Hitlerhälsning

Den ökända nazisten Vera Oredsson gjorde Hitlerhälsningen under Borlängedemonstration, nu polisanmäls hon - av svenska folket.


Det var under nazistdemonstrationen i Borlänge den första maj som den ökända nazisten Vera Oredsson, 88, mitt på ljusa dagen lyfte armen i en Hitlerhälsning. Hälsningen fångades på bild och nu kan Nyheter24 rapportera att Oredsson kommer polisanmälas av aktivistnätverket We are Dalarna.

– Vi vill att de lagar som finns i Sverige ska följas, det är inte mycket begärt, vi försöker inte skapa några nya. Men rätt ska vara rätt, säger Ivan Midjich som är en av aktivisterna i nätverket We are Dalarna.


Det som gör nätverkets polisanmälan unik är att nätverket också kommer ge andra personer möjlighet att anmäla Oredsson för hets mot folkgrupp genom att publicera polisanmälan på Facebook genom ett offentligt Google Docs-dokument.

– Vi vill ge fler personer möjligheten att anmäla Oredsson så att hon förhoppningsvis döms. Men folk ska inte behöva dutta med byråkratin själva. Utan vi har skrivit en anmälan som kommer vara juridiskt vattentät som vem som helst kommer kunna skriva under och skicka in polisen, säger Ivan Midjich.

Vad påföljden kan tänkas bli vet inte Ivan Midjich men han skulle tro att det blir någon form av skadestånd.

– Hon är ju så gammal nu så de kommer antagligen inte frihetsberöva henne, även om det kanske hade varit bra för henne, säger han skämtsamt.

We are Dalarna vet att det bara kommit in ett fåtal anmälningar mot Oredsson hittills, något Ivan Midjich tycker är problematiskt eftersom han anser att rasism normaliseras mer och mer.

– Det är vårt land och det är dags att agera om varken polis eller politiker gör det. Därför ger vi nu det svenska folket möjlighet att stå upp för lagstiftningen och gemensamt visa att vi inte tolererar den här typen av symboler på våra gator, säger Ivan Midjich.

Vera Oredsson själv nekar till att ha gjort någon Hitlerhälsning utan säger till DT att det är en felaktig anklagelse.

– Jag bara vinkade, säger hon.

Organisationens polisanmälan ligger nu uppe som ett Google Docs-dokument som kan ses här.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
Tycker du att det är rätt att skriva en offentlig anmälan?
Tack för din röst!