Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisens misstankar är bekräftade – masten föll på grund av sabotage

- 16/05/2016, 17:43
Häglaredsmasten har fallit.
1 av 4

Häglaredsmasten har fallit.

TT bild

100 meter av den drygt 300 meter höga masten står kvar.
2 av 4

100 meter av den drygt 300 meter höga masten står kvar.

TT bild

Nu finns det risk för ytterligare ras.
3 av 4

Nu finns det risk för ytterligare ras.

TT bild

4 av 4

TT bild

Det är nu 100 procent säkert att fallet av den drygt 300 meter höga Häglaredsmasten berodde på sabotage. Det finns även risk för att de 100 metar av masten som står kvar, också kan falla.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Häglaredsmasten som fallit öster om Borås. Av de dryga 300 meter mast står ungefär 100 meter kvar. Nu varnar polisen för en ytterligare rasrisk av masten. Området omkring har spärrats av.

– Man får inte gå på vissa områden runt masten. VI har spärrat av så att nyfikna inte kan gå dit och titta, säger utredningsledaren Jan Johansson vid polisen i Borås till Nyheter24.

Säkerheten runt alla 57 master i Sverige har nu höjts efter raset och polisen är nu 100 procent säker på att fallet av masten beror på sabotage.

– Det visar den tekniska undersökningen som är gjord. Vi har hittat vissa fynd men vilka de är vill vi inte gå in på, säger Jan Johansson.

Tidigare var ett gäng personer intressanta för utredningen eftersom de filmat när de varit uppe i masten och sedan lagt ut videon på nätet. De är i nuläget inte misstänkta för sabotaget.

– Vi har spårat upp dem och de kom in självmant och berättade varför de gjorde detta. Vi har säkrat bevis i deras brott vilket är olaga intrång men nu jobbar vi på andra spår.

Men krävs det inte ganska mycket för att en sån här mast ska rasa?

– Jo det behövs en gedigen insats.

Har ni några misstänkta i nuläget?

– Nej inte direkt, vi har ingen skäligen misstänkt. Vi tittar på allt från ungdomar till något större.

Under kvällen trappas insatsen ner och polisen ska sammanfatta vad de har kunnat se så här långt i utredningen.

– I morgon är det nya tag för att se hur vi kan gå vidare, säger Jan Johansson.