Sedan kriget i Syrien började har ett 15-tal studenter fått pengar från CSN för att plugga i landet.
1 av 3
Sedan kriget i Syrien började har ett 15-tal studenter fått pengar från CSN för att plugga i landet. - Foto: TT Nyhetsbyrån
CSN utreder nu om ett fall, en 28-åring som låtsades studera i Syrien och fick ut 127 000 kronor, är kopplat till organiserad verksamhet.
2 av 3
CSN utreder nu om ett fall, en 28-åring som låtsades studera i Syrien och fick ut 127 000 kronor, är kopplat till organiserad verksamhet. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Ett 15-tal personer har studerat i Syrien sedan konlfikten trappades upp. Det uppges även finnas ett 20-tal studenter i Ukraina och ett par i Irak. Dessa områden har UD varnat för.
3 av 3
Ett 15-tal personer har studerat i Syrien sedan konlfikten trappades upp. Det uppges även finnas ett 20-tal studenter i Ukraina och ett par i Irak. Dessa områden har UD varnat för. - Foto: TT Nyhetsbyrån

​CSN-medel för studier i Syrien stoppas

CSN utreder om bedrägerier av personer som uppges studera i landet har kopplingar till organiserad verksamhet.


Nyligen framkom uppgifter att ett 15-tal studenter har fått pengar från CSN för att plugga i Syrien sedan den väpnade konflikten inleddes.

En av dem är en 28-årig Malmöbo som genom falska intyg lyckats få 127 000 kronor för en tandläkarutbildning. Mannen i fråga ska inte ha studerat där under perioden. Enligt CSN finns det ett likheter med hur personens bror har agerat, skriver TT.

CSN utreder nu om fallen är en organiserade verksamhet som ämnar att lura myndigheten på pengar.

– Vi måste veta exakt hur pengarna används, att de som får pengarna faktiskt studerar och att lärosätena är legitima. Vi vet att det finns fruktansvärda krafter som är verksamma där och det får aldrig bli så att vi finansierar någon som är en del av det, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic till TT.

Dessutom befinner sig ett 20-tal personer i Ukraina, och ett par i Irak, för studier. Gemensamt för alla platser är att Utrikesdepartementet har avrått från resor till alla platser.

– Vi har många länder där det råder konflikter och människor som vill åka för att studera vad de här konflikterna beror på. Då måste vi ha ett skärpt regelverk där vi kan följa vad pengarna används till och så att våra skattepengar inte hamnar i fel fickor, säger Hadziallic till TT enligt Expressen.

Från 1 juli har CSN nya regler.

CSN
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allt om Cristiano Ronaldos barn: Namn, ålder och sonen Angel

Så överlåter du din hyreslägenhet till barnbarnet

Inför ålderns höst är det vanligt att man vill överlåta sitt hyreskontrakt till en anhörig, men hur gör man egentligen? Här är de viktigaste stegen att känna till.

Fått den här lappen på din bil? Nu varnar polisen

Bedragare har börjat använda sig av en ny metod för att komma över känslig information. Nu varnar polisen för tillvägagångssättet.

Bostadsrätt: Få 200 000 kronor mer för din lägenhet

Enligt Boolis analys har man räknat ut att det går att få 200 000 kronor mer när man säljer bostadsrätten i storstadsregionerna, eller 150 000 i inlandet, om man piffar till "hemmets hjärta".

Postkodlotteriet varnar: Medlemmar luras till dyr avgift

Många som tänkt avsluta sin prenumeration hos Postkodlotteriet har åkt på en oväntad utgift – från ett helt annat företag. – I mina och de flesta av mina kollegors ögon handlar de omoraliskt, säger Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet, till Nyheter24.

Vanliga missen när du sparar åt ditt barn – ekonomen: "Svårt"

1 timme sedan
Som förälder vill man gärna skapa en ekonomisk buffert för sitt barn, men att spara pengar i 18 år kan vara utmanande. Nyheter24 har pratat med Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, som avslöjar det vanligaste misstaget som föräldrar gör.