Onsdag 21 Apr
Stockholm

Här slår Ebba tillbaka mot mobbarna – åker eget flak som en riktig queen

Studentflak.
1 av 7
I dag stod Ebba stolt på sitt alldeles egna flak, med en pik mot skolans plågoandar. Foto: PRIVAT
Ebba, 16, har inte haft en helt lätt högstadietid men håller huvudet högt like a queen.
2 av 7
Ebba, 16, har inte haft en helt lätt högstadietid men håller huvudet högt like a queen. Foto: PRIVAT
Förbipasserande vinkade och hejade på Ebba i Arboga i dag.
3 av 7
Förbipasserande vinkade och hejade på Ebba i Arboga i dag. Foto: PRIVAT
Bryta the rules like a queen baws.
4 av 7
Bryta the rules like a queen baws. Foto: PRIVAT
I Arboga åker även niorna på kortege genom stan.
5 av 7
I Arboga åker även niorna på kortege genom stan. Foto: PRIVAT
Ebba hade planerat att åka ensam först, men fick sen sällskap av två kompisar från en annan klass.
6 av 7
Ebba hade planerat att åka ensam först, men fick sen sällskap av två kompisar från en annan klass. Foto: PRIVAT
Nu ser Ebba fram emot att få börja i en ny skola efter sommaren, med nya engagerade lärare och förhoppningsvis i en betydligt schysstare klass.
7 av 7
Nu ser Ebba fram emot att få börja i en ny skola efter sommaren, med nya engagerade lärare och förhoppningsvis i en betydligt schysstare klass. Foto: PRIVAT

I dag kunde Ebba äntligen pusta ut, nu slipper hon sina plågoandar från skolan. Hon åkte stolt på ett eget flak med texten "men gråt då".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tusentals elever har gått ut grundskolan den här veckan i stort lyckorus. Men säkert också med en hel del vemod över att lämna sina klasskamrater och spridas vidare ut i livet på olika håll.

Någon som däremot drog en lättnadens suck över att få sluta nian i dag var Ebba, 16 år, från Arboga.

Efter år av utfrysning och hårda ord från sina klasskamrater såg hon fram emot att göra en ordentlig markering och oförglömlig sorti under sin sista dag med plågoandarna.

I dag kom äntligen den dagen. Hon hade den perfekta planen.


– Jag har aldrig varit som de andra tjejerna. Vuxna sa åt mig att jag skulle vara mer "tjejig". När jag började högstadiet började många säga taskiga saker åt en annan tjej. Jag sa ifrån, men då blev det bara värre och jag blev ensammare, säger Ebba till Nyheter24.

För att kunna ta sig igenom högstadiet har Ebba fått stort stöd och kärlek av sin mamma och hunden i hemmet.

Den stora vändningen kom i nian när Mietek Grocher besökte skolan och föreläste om sitt liv som överlevare efter förintelsen. Då fick hon ny kraft och kände att hon måste våga fortsätta stå upp för orättvisor när inte andra gör det.

Så i dag var det äntligen dags att lämna högstadiet bakom sig. I Arboga är det tradition att även de som slutar nian åker i kortege genom stan.

Men Ebba stod inte ut med tanken på att åka tillsammans med de personer som har fått henne att må så dåligt. Samtidigt ville hon inte känna att examensdagen var bortkastad och att de skulle få tysta henne.

Då kom hon på att hennes pappa har både traktorer och kärror.
Och så föddes idén att åka på ett helt eget flak. Iförd prinsesskrona.

Med texten "men gråt då".

Planen var hela tiden att åka på flaket helt ensam, men snart fick hon sällskap av två vänner från en annan klass, Klara och Emma.

– Många som vi inte ens kände log och vinkade mot oss, det var jätteroligt! Men flera som vi kände tittade bort när vi körde förbi. Det kändes ändå som ett jättebra avslut på allt, verkligen en av de bästa dagarna i mitt liv, säger Ebba lyriskt.

Nu väntar ett skönt sommarlov, innan det är dags för Ebba att börja på en ny skola med engagerade lärare och helt nya klasskompisar.

– Mitt motto har blivit "det enda de onda behöver för att segra, är att de goda ingenting gör". Hur ensam en än är och hur många det än är som står på fel sida, så ska man inte ge sig, säger en trött men lycklig Ebba till Nyheter24.


Här är 6 viktiga regler du borde känna till om du ska åka på studentflak i år eller kommande år. Och här kan du se ett filmklipp på Penny Schulman på ett studentflak.

Har du åkt på studentflak?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela