Onsdag 21 Apr
Stockholm

IS-flaggan kan utredas för hets mot folkgrupp

IS flagga kan utredas för hets mot folkgrupp.
1 av 3
IS flagga kan utredas för hets mot folkgrupp. Foto: TT
IS-sympatisörer.
2 av 3
IS-sympatisörer. Foto: TT
Det är viktigt att notera att om IS-flaggan hängs upp och ner symboliserar det vinst över IS. Personerna på sådana bilder ska alltså inte tas för IS-sympatisörer.
3 av 3
Det är viktigt att notera att om IS-flaggan hängs upp och ner symboliserar det vinst över IS. Personerna på sådana bilder ska alltså inte tas för IS-sympatisörer. Foto: TT

En bild på Facebook kan leda till att IS logga för första gången i Sverige utreds för hets mot folkgrupp i domstol.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Det finns olika symboler som anses vara hets mot folkgrupp, exempelvis hakkors är en sådan. Det blir en fråga för domstol att pröva vad det här med IS-loggan är, berättar kriminalinspektör Lars-Gunnar Perlinger, utredare vid polisens rotel för grova brott i Halmstad, till Hallandsposten.

Bakgrunden till att loggan kan prövas i domstol är sedan en 22-åring hemmahörande i Laholm har postat en bild på Facebook i december i fjol. På bilden förekommer IS-loggan. I mars inledde polisen en förundersökning och i samband med den plockade mannen bort bilden.

Enligt mannen föreställer bilden en symbol som används för islam sedan ånga hundra år, och missbrukas av IS. Men enligt polisens två experter rör det sig om en IS-logga.

– Texten i IS-loggan är inte speciell. Där står helt enkelt den islamiska trosbekännelsen. Det är grafiken som är specifik för IS, förklarar islamologen Rickard Lagervall för Hallandsposten.

I tisdags hölls slutförhöret med den 22-åriga mannen. Fallet kommer nu inom kort överlämnas till åklagare. Det är då upp till domstolen om IS-loggan är, likt hakkorset, hets mot folkgrupp eller inte.

– Min tanke är att jag ska titta på om det finns några tidigare avgöranden och hur man i så fall resonerat, i samband med att jag ska ta ställning till att väcka åtal eller inte, säger kammaråklagare Gisela Sjövall till Hallandsposten.

I april anmäldes hissningen av en nazistflagga för hets mot folkgrupp och i fjol dömdes en politiker för hets mot folkgrupp på grund av sin Auschwitz-tatuering.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela