Efter ett enda dygn av lugn och ro i Rissne har någon bränt upp den regnbågsfärgade bänken igen.
1 av 20
Efter ett enda dygn av lugn och ro i Rissne har någon bränt upp den regnbågsfärgade bänken igen. - Foto: privat
Rissnes aktivitetshus Hundra74an hade dragit igång ett konstprojekt där unga tjejer involverades i att måla parkbänkarna på det grönskande torget.
2 av 20
Rissnes aktivitetshus Hundra74an hade dragit igång ett konstprojekt där unga tjejer involverades i att måla parkbänkarna på det grönskande torget. - Foto: Privat
En av de flera färgglada bänkarna.
3 av 20
En av de flera färgglada bänkarna. - Foto: Amanda Leander
En annan bänk med texten "Rissne".
4 av 20
En annan bänk med texten "Rissne". - Foto: Amanda Leander
Någon skrev hatiska ord på husfasaden i centrum om att pride inte är någonting för Rissne och tände eld på bänken bara några timmar efter att den färdigställdes.
5 av 20
Någon skrev hatiska ord på husfasaden i centrum om att pride inte är någonting för Rissne och tände eld på bänken bara några timmar efter att den färdigställdes. - Foto: Hanna Carlsson
Ungdomar som målar bänkarna i centrum trots det som har hänt.
6 av 20
Ungdomar som målar bänkarna i centrum trots det som har hänt. - Foto: Amanda Leander
"Ett Sundbyberg för alla."
7 av 20
"Ett Sundbyberg för alla." - Foto: Amanda Leander
Tunnelbaneperrongen fylldes under gårdagskvällen av hjärtan i regnbågens alla färger som en kärleksmanifestation av medlemmar från Liberala ungdomsförbundet LUF.
8 av 20
Tunnelbaneperrongen fylldes under gårdagskvällen av hjärtan i regnbågens alla färger som en kärleksmanifestation av medlemmar från Liberala ungdomsförbundet LUF. - Foto: Catja Kaloudis
Under fredagsmorgonen möttes förortens invånare av nya hatiska budskap, denna gång på väggen till tunnelbanestationens ingång.
9 av 20
Under fredagsmorgonen möttes förortens invånare av nya hatiska budskap, denna gång på väggen till tunnelbanestationens ingång. - Foto: Privat
Rissne centrum.
10 av 20
Rissne centrum. - Foto: Amanda Leander
Hela centrum fylldes av peppande musik från ett DJ-bås.
11 av 20
Hela centrum fylldes av peppande musik från ett DJ-bås. - Foto: Amanda Leander
Helen Monoken, 25, bodde tidigare i Rissne men reste nu från Märsta för att visa sitt deltagande i kärleksmanifestationen.
12 av 20
Helen Monoken, 25, bodde tidigare i Rissne men reste nu från Märsta för att visa sitt deltagande i kärleksmanifestationen. - Foto: Amanda Leander
Några av tjejerna från allaktivitetshuset som har varit med och målat om den regnbågsfärgade bänken under Rissne Pride.
13 av 20
Några av tjejerna från allaktivitetshuset som har varit med och målat om den regnbågsfärgade bänken under Rissne Pride. - Foto: Amanda Leander
DJ-duon BAE2BAE spelade under Rissne Pride.
14 av 20
DJ-duon BAE2BAE spelade under Rissne Pride. - Foto: privat
Under fredagskvällen tog några barn ner prideflaggan från flaggstången och kastade upp den på ett hustak.
15 av 20
Under fredagskvällen tog några barn ner prideflaggan från flaggstången och kastade upp den på ett hustak. - Foto: privat
Peter misshandlades svårt i samband med Rissne Pride.
16 av 20
Peter misshandlades svårt i samband med Rissne Pride. - Foto: privat
Rissne centrum vid 23-tiden under fredagskvällen. Någon timme efter misshandeln syns vuxna nattvandrare till här och där, som har mobiliserat sig via sociala medier för att vara en trygg punkt under natten.
17 av 20
Rissne centrum vid 23-tiden under fredagskvällen. Någon timme efter misshandeln syns vuxna nattvandrare till här och där, som har mobiliserat sig via sociala medier för att vara en trygg punkt under natten. - Foto: Amanda Leander
Flera personbilar och lastbilar har utsatts för bränder.
18 av 20
Flera personbilar och lastbilar har utsatts för bränder. - Foto: privat
"Min uppfattning är att Rissne är en förort där folk är väldigt stolta att bo, man identifierar sig med stadsdelen. Initiativet till bänkarna kom ju från Rissneborna själva. Sen finns det tyvärr homo- och transfobi som på alla ställen. Skillnaden är att i Rissne säger folk ifrån", säger Vänsterpartiets Jesper Wiklund till Nyheter24.
19 av 20
"Min uppfattning är att Rissne är en förort där folk är väldigt stolta att bo, man identifierar sig med stadsdelen. Initiativet till bänkarna kom ju från Rissneborna själva. Sen finns det tyvärr homo- och transfobi som på alla ställen. Skillnaden är att i Rissne säger folk ifrån", säger Vänsterpartiets Jesper Wiklund till Nyheter24. - Foto: privat
Nu har den regnbågsfärgade bänken bränts igen, så pass omfattande att hela bänken fick nedmonteras under förmiddagen.
20 av 20
Nu har den regnbågsfärgade bänken bränts igen, så pass omfattande att hela bänken fick nedmonteras under förmiddagen. - Foto: Amanda Leander

Nu har den fina regnbågsbänken bränts ner – igen

Förorten har härjats av homofobiska hatbrott, misshandel, bränder, stenkastning och vandalisering. Efter ett dygns lugn har det skett igen.


Under snart en veckas tid har det pågått oroligheter i Sundbybergsförorten Rissne i form av hatbrott, vandalisering, bilbränder och misshandel.


Under måndagsmorgonen vaknade invånarna till en ny dag av vandalisering.

Den nerbrända regnbågsfärgade träbänken målades om under Rissne Pride i fredags, vilket Nyheter24 tidigare har skrivit om.



Nu har den förstörts igen. Brandskadan är så omfattande att hela bänken nedmonterades under förmiddagen. En ny regnbågsfärgad bänk i metall är beställd, men det är oklart när den kommer att levereras.

Bildkälla

Jennifer Jerez är projektledare och verksamhetsansvarig för aktivitetshuset Hundra74an, där en grupp tjejer har jobbat i en månads tid med att slipa och måla bänkarna i Rissne centrum.

– Det är en fruktansvärd homofobisk attack, men också ett angrepp mot tjejernas rätt att uttrycka sig i det offentliga rummet. Det är otroligt allvarligt och totalt respektlöst mot tjejernas arbete, säger Jennifer Jerez till Mitt i Sundbyberg.

Vid åttatiden under måndagskvällen var bänken fortfarande intakt och väktare syntes i centrum.


– Vi har haft väktare i Rissne på rondering under natten, men bänkbranden är förmodligen ett ögonblicksverk. Vi har inte resurser att ha polis på plats dygnet runt, säger kommunpolis Peter Saarman till Nyheter24.

Han säger vidare att situationen som har uppstått är en maktkamp, där det är viktigt att samhället ser till att inte ge upp, utan markerar att det här inte är acceptabelt.

Redan under morgondagen kommer ett nyligen sammansatt medborgargarde i förorten ha sitt första planeringsmöte tillsammans med polisen.

Här kan du läsa om Nyheter24:s reporter Amanda Leanders egna erfarenheter av händelserna och om hur det är att vara HBTQIA-person och bo i Rissne.

Ditt hat och homofobi hör inte hemma i min förort

Här övergår den glada pridefesten i brutal misshandel

Pridefirandet i förorten började med fest – slutade med misshandel

LUF: Hater's gonna hate, men kärleken kommer segra i Rissne

Homofobiska hatbrott i förorten – nu gör folk det här fina

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde vi ha fler medborgargarden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.