Mini-segways är enligt transportstyrelsen olagliga
1 av 3
Mini-segways är enligt transportstyrelsen olagliga - Foto: Montage TT
Att åka segway på offentlig allmän väg kan bli dyrt, och dessutom får du inte tillbaka pengar på försäkringen.
2 av 3
Att åka segway på offentlig allmän väg kan bli dyrt, och dessutom får du inte tillbaka pengar på försäkringen. - Foto: TT
Segway-polio
3 av 3
Segway-polio - Foto: TT

Hoverboards är olagliga att köra typ överallt – och det blir dyrt om du åker fast

Transportstyrelsen varnar: Det populära fordonet kan kosta dig dyrt, eftersom det är olagligt.


Ända sedan Tillbaka till Framtiden hade premiär 1985 har människor världen över drömt om en svävande skateboard. Det närmaste vi kommer i dag är hoverboarden och mini-segways, som dyker upp allt mer och mer.

Men nu varnar Transportstyrelsen för att fordonet kan vara olagligt.

– De här produkterna får endast köras på inhägnat område eftersom de inte är reglerade i lagen, säger Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelsen till Testfakta.se.

Du får alltså inte vistas med en hoverboard på allmän plats. Det beror på att lagstiftningen inte hunnit med i utvecklingen, och Cassepierre är tveksam om de ens skulle godkännas på allmän väg, det vill säga väg, cykelbana och trottoar.

– De har inget styre och inga bromsar så det kan inte vara en cykel. Och de går för snabbt för att räknas som lekfordon. Man ska aldrig säga aldrig, kanske blir de godkända i framtiden, men med tanke på hur instabila de här färdmedlem är så kan jag tycka att det inte borde finnas ute i trafiken.

Kan kosta dig dyrt

Eftersom fordonet inte är godkänt ännu för allmänt väg innebär det att det kan ge dagsböter, enligt Hans Nilsson, kommisarie vid trafikpolisen i Stockholm.

Men om det skulle händå en olycka, med en bil eller köra över en trafikant, är det inte säkert att man kan få ut försäkringspengar, eftersom fordonet inte är klassat.

– Det kan få jätteallvarliga ekonomiaska konsekvenser för den enskilde. Vi har ett par sådana olyckliga exempel med mopeder som sålts som elcyklar och där försäkringsbolaget vägrar betala, säger Cassepierre till Testfakta.se.

Bildkälla

Var det här intressant? Då kanske du vill veta hur farliga hoverboards är.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en hoverboard?
Tack för din röst!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.