Måndag 10 Maj
Stockholm

Polis anmäler Dan Eliasson för tjänstefel: "Ska utreda om det är rätt eller fel"

Dan Eliasson anmäls för sitt utspel mot Sverigedemokraterna.
1 av 3
Dan Eliasson anmäls för sitt utspel mot Sverigedemokraterna. Foto: TT
Eliasson menade att han skulle avgå om Jimmie Åkesson blev statsminister.
2 av 3
Eliasson menade att han skulle avgå om Jimmie Åkesson blev statsminister. Foto: TT News Agency / Henrik Montgomery/TT
Eliasson är rikspolischef.
3 av 3
Eliasson är rikspolischef. Foto: TT Nyhetsbyrån / Erik Nylander/TT

Under Almedalsveckan riktade rikspolischefen skarp kritik mot Sverigedemokraterna – nu anmäls han för tjänstefel av polis.

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rikspolischefen Dan Eliasson riktade skarp kritik mot Sverigedemokraterna i en intervju under Almedalsveckan förra veckan. Han sa då att det "med största sannolikhet" skulle bli så att han avgår om Jimmie Åkesson blev statsminister efter nästa val.


Nu har polisinspektören Anders Karlsson från Göteborg anmält Eliasson för tjänstefel.

– Man får tycka vad man vill när man är privat men han intervjuas där i sin roll som rikspolischef, alltså min högste chef, då har han ett myndighetsansvar och ska vara neutral och fullständigt opolitisk, säger han till GT.

Eliasson menar att även myndighetschefer har åsikter – men Anders Karlsson menar att poliskåren måste handla helt opolitiskt.

– Vi lever i en demokrati och vi ska ha en rättsstat som fungerar enligt demokratiska värderingar. Han uttalar sig högst anmärkningsvärt i sin roll som rikspolischef när han berättar vilken politisk åskådning han har, säger Anders Karlsson till GT.

Det här har också påverkat polisen negativt och även inom poliskåren så pratar man om uttalandet. Karlsson har tidigare krävt Eliassons avgång i en debattartikel. Det står han fast vid fortfarande.

Karlsson vill också verkligen framhäva att det inte handlar om Eliassons åsikter – men om hur han framförde dem. Det spelar ingen roll att det var just Sverigedemokraterna det handlade om, det hade kunnat varit vilket parti som helst, menar han.

– Jag hoppas att han tar till sig detta och läser igenom anmälan. Jag tycker det är viktigt för polisens framtid och att man ska utreda om det är rätt eller fel, säger han till GT.

Ytterligare en svensk polis, Lisa Reventberg, som jobbar som polisinspektör i Stockholm kräver rikspolischefens avgång i en debattartikel i Expressen med orden:

"Jag vill rikta mina sista ord till våra politiker: Ta och kamma till rejält! Avsätt Dan Eliasson och tillsätt en riktig polis som tar befälet. Lyssna på skattebetalare som är värda ett tryggt och rättssäkert Sverige."

Borde Eliasson avgå?
Tack för din röst!
Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela