Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hon hängde ut sexdömd man på Facebook – nu åtalas hon

- 23/08/2016, 14:47
En kvinna åtalas för förtal och brott mot personuppgiftslagen efter att ha hängt ut en sexdömd man på Facebook.
1 av 3

En kvinna åtalas för förtal och brott mot personuppgiftslagen efter att ha hängt ut en sexdömd man på Facebook.

Montage/TT

Brottet anses allvarligt.
2 av 3

Brottet anses allvarligt.

TT

Kvinnan säger att hon var frustrerad när mannen blev villkorligt frigiven.
3 av 3

Kvinnan säger att hon var frustrerad när mannen blev villkorligt frigiven.

TT

När en man, tidigare dömd för sexbrott, skulle få villkorlig frigivning blev en kvinna upprörd. Nu åtalas hon för sitt Facebook-inlägg om mannen.

I dag ställs en kvinna inför rätta för grovt förtal och brott mot personuppgiftslagen. Hon anklagas för att ha hängt ut en man som har dömts för barnsexbrott, på Facebook.

– Det är inte ovanligt att man påstår felaktiga saker om personer på sociala medier. Men det som är ovanligt här är att det som påstås till vissa delar är sant, berättar kammaråklagaren John Nilsson för Borås Tidning.

Men kvinnan nekar till anklagelserna.

– Av olika skäl vill jag inte gå in på varför. Jag vill inte föregripa rättegången och närmare kommentera detta nu, säger kvinnans försvarare Peter Wall.

Den förtalade mannen har tidigare dömts för sexbrott mot småbarn. I samband med hans villkorliga frigivning skrev kvinnan ett inlägg på Facebook med hans namn och bild. I inlägget, som hann delas över 2 300 gånger innan det togs bort, anklagade hon mannen för att ha begått fler övergrepp.

Mannen fick syn på inlägget och gjorde en anmälan.

– Jag kommer aldrig att kunna återvända till Borås. Helt ärligt så har hon förstört mitt liv. Det värsta tänkbara är att folk går runt och tror på det hon skriver, sade han i polisförhöret.

Enligt kvinnan, som är småbarnsmamma, ska hon ha skrivit inlägget för att hon var upprörd och ville varna andra.

– Jag kan väl förstå om han upplevde det som kränkande. Men om jag begått såna brott skulle jag ha förståelse för att folk var arga och skrev såna saker, berättar hon för BT.

Kvinnan åtalas för både grovt förtal och brott mot personuppgiftslagen, eftersom det delade inlägget har medfört stor skada för mannen. Åklagaren John Nilsson menar att även om han är dömds finns det varken rättigheter eller skyldigheter att lämna ut uppgifter om mannen, skriver BT.