Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Autistiske Teo, 13, blev brutalt misshandlad på skolan – nu vill mamman ha rättvisa

- 19/09/2016, 18:45
13-åriga Teo misshandlades av en annan elev på sin skola. Trots det anser Barn- och elevombudsmannen att skolan inte begått något fel.
1 av 7

13-åriga Teo misshandlades av en annan elev på sin skola. Trots det anser Barn- och elevombudsmannen att skolan inte begått något fel.

Privat

Teos mamma Maria Karlsson har anmält händelsen men den har blivit nedlagd på samtliga instanser.
2 av 7

Teos mamma Maria Karlsson har anmält händelsen men den har blivit nedlagd på samtliga instanser.

Facebook

Teo fick motta flera slag mot huvudet och tinningarna.
3 av 7

Teo fick motta flera slag mot huvudet och tinningarna.

Privat

Han fick en blödning bakom ögat som gjort att han behövt gå på återbesök till läkare under tre månaders tid.
4 av 7

Han fick en blödning bakom ögat som gjort att han behövt gå på återbesök till läkare under tre månaders tid.

Privat

Han fick också en allvarlig hjärnskakning som gjorde att han kräktes under tre dygn.
5 av 7

Han fick också en allvarlig hjärnskakning som gjorde att han kräktes under tre dygn.

Privat

Maria lade ut en status på Facebook om situationen. Den har i dag fått över 3000 delningar.
6 av 7

Maria lade ut en status på Facebook om situationen. Den har i dag fått över 3000 delningar.

Facebook

BEO:s beslut.
7 av 7

BEO:s beslut.

13-åriga Teo blev svårt misshandlad av en annan elev på sin skola i Gislaved. Men trots det har ingen ställts till svars, och nu är en stämning mot kommunen familjens enda hopp.

I maj misshandlades 13-åriga Teo Karlsson svårt på sin skola i Gislaved. Trots familjens ansträngningar efter händelsen har ingen ställt till svars för det som hände Teo.

Teo som har autism och ADHD hade under drygt ett års tid blivit mobbad och trakasserad av en äldre elev med särskilda behov på skolan. Mobbningen kulminerade den 16 maj i år då Teo blev svårt misshandlad av den äldre eleven.

Den äldre elevens stödresurs var vid tillfället borta för att hämta material till nästkommande lektion. Efter att den äldre eleven närmat sig Teo och en dispyt runt Teos mobil uppstått fick Teo motta flera slag mot huvudet och tinningarna innan han föll till golvet och svimmade. Även efter att han trillat ska eleven ha fortsatt slå på Teo.

Bildkälla: Privat

När personalen dragit bort den äldre eleven ringde de Teos pappa Thomas Karlsson som ombads komma och hämta upp Teo och ta honom till sjukhus. Trots att Teo sade att han hade svårt att se och började kräkas våldsamt.

På sjukhuset konstaterades det att Teo fått en allvarlig hjärnskakning och även en blödning bakom ögat. Efter sjukhusbesöket kräktes Teo i tre och ett halvt dygn till följd av hjärnskakningen. Blödningen bakom ögat var även så allvarlig att Teo fått gå på kontinuerliga läkarbesök under sommaren.

– Han har fortfarande ont, och vi får se när det har läkt. Men de psykiska besvären kommer han nog behöva ha hela livet, säger Teos mamma Maria Karlsson.

Bildkälla: Privat

Maria och Thomas polisanmälde misshandeln och gjorde även en anmälan till Skolinspektionen direkt efter händelsen. Teos skola själv gjorde ingen anmälan av det inträffade över huvud taget, enligt skolan för att det vore "onödigt att dubbelanmäla".

Teos föräldrar känner att Teos ärende försökts tystas av skolans rektor. Bland annat gjorde skolans rektor Elinor Levin ett uttalande i Värnamo Nyheter efter incidenten där hon beskriver det hela som bagatellartat: "De började med att de tjafsade lite, men sedan blev det allvar. De är tonåringar, ibland kan det gå för långt", sade Levin då.

– Att hon säger att de var tonåringar och att det är "sådant som händer" är helt oacceptabelt. En elev har misshandlat Teo tills han svimmade, hur kan det vara "sådant som händer"?, säger hon.

När Nyheter24 når Levin säger hon att hon inte har några kommentarer.

– Jag svarar inte på det, säger hon innan samtalet avslutas.

Bildkälla: Privat

Trots att Teos familj anmält händelsen till både polisen och Skolinspektionen ställs ingen till svars för det som hände. Barn- och elevombudsmannen anser att det inte är visat att Gislaveds kommun har brutit mot bestämmelserna om skyldigheten att motverka kränkande behandling när det gäller den aktuella eleven, enligt ett dokument från som Nyheter24 tagit del av.

Beslutet från BEO. Bildkälla: Privat

Skolinspektionen har dock konstaterat i en fristående rapport som behandlar hela skolan så sent som i april samma år att skolan brustit i både anpassning och särskilt stöd, samt åtgärder rörande kränkande behandling.

Agneta Åhlberg på Gislaveds kommun säger till Nyheter24 att de anser att skolan inte agerat felaktigt. Hon säger också att skolan vidtagits flera åtgärder sedan händelsen.

– Den andra eleven har fått förstärkt stöd och vi har även diskuterat med målsägandens vårdnadshavare om alternativ skolmiljö. Men eftersom familjen nu flyttat blev detta aldrig aktuellt, säger hon.

Åhlberg anser också att eftersom det fanns annan personal i lokalen, trots att resurspersonen var frånvarande vid misshandeln, har Teo och den äldre eleven inte lämnats ensamma.

– Personalen hade gjort bedömningen att de kunde lämnas ensamma eftersom det varit lugnt sedan en incident i augusti 2015. Det fanns även annan personal närvarande på fritidsgården.

Skulle du säga att det var en missbedömning från personalens sida?

– Det kan jag inte svara på i det här fallet, men min uppfattning är att de inte var ensamma.

Teos mamma Maria. Bildkälla: Facebook

Det nedlagda beslutet från Barn- och elevombudsmannen slog ner som en bomb hemma hos familjen Karlsson.

– Det kändes fruktansvärt, jag bara grät när jag fick veta att ärendet blivit nedlagt. Hur ska jag kunna förklara för Teo att det inte var någons fel att han blev slagen medvetslös? säger Teos mamma Maria till Nyheter24.

Maria lade då upp ett inlägg på Facebook i ren frustration där hon bad alla ansvariga för de nedlagda utredningarna att komma över på fika för att berätta för Teo varför ingen bär ansvaret för det som hänt.

Bildkälla: Facebook

Sedan inlägget publicerades har det blivit viralt och delats över 3000 gånger. Mia har även startat en insamling för att kunna stämma kommunen i ett så kallat civilmål. Och de visade sig att det var många som ville hjälpa Teo, familjen har fått in över 3000 kronor.

– Jag är så glad och tacksam. Det är verkligen fantastiskt att en sådan hemsk händelse kan ta fram det bästa hos människor. Jag visade insättningarna för Teo för att han skulle förstå och då sa han: "men mamma, de känner ju inte oss", och jag sa: "nej, men det berör dem". Då log han jättestort, det kändes fantastiskt.

Familjen har nu flyttat och Teo har börjat på en ny skola som han vågar gå till varje dag. Men kampen för Teos upprättelse fortsätter för Mia.

– Vi måste vara starka för Teo, och andra barn som hamnat i liknande situationer, avslutar Maria.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Therese som misshandlades av två okända män – och nu vågar hon inte bo kvar i sin hemstad.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Borde det bli lättare att stämma en kommun?