Fick inte visa brösten på klassfotot.
1 av 3
Johanna Nenonen, 18, går sista året på Plusgymnasiet Kristianstad. Årets spexfoto hade temat "vita kränkta män". - Foto: Privat
Bild på Johanna.
2 av 3
Johanna ville synliggöra problemet med tabu kring kvinnors nakna kroppar, genom att själv ha bar överkropp på fotot. - Foto: Privat
Inte alla män.
3 av 3
Men bilden stoppades sen, med förklaringen att en tröja måste retuscheras in på hennes överkropp. - Foto: Privat

Johanna ville visa brösten på skolfotot – "fjantigt" tycker rektorn

På spexfotot valde Johanna att ha bar överkropp, men då stoppades bilden från att tryckas i skolkatalogen.


Johanna Nenonen, 18, går sista året på Plusgymnasiet i Kristianstad och läser till stylist.

När hon och hennes klasskompisar skulle ta spexfotot till årets skolkatalog ville de blanda humor med allvar och ta ett feministiskt foto på temat "vita kränkta män".

Alla hennes klasskompisar är fullt påklädda, förutom Johanna själv som har bar överkropp som ett ställningstagande. På bilden syns ingen bröstvårta utan bara sidan av ena bröstet.

– Man kunde inte ens se brösten. Men när vi kom in i klassrummet där vi skulle ta fotot så blev både fotografen och lärare otrevliga och började skälla på oss för att det inte var okej att jag var avklädd. Det fick tydligen inte vara någon nakenhet eller antydan till nakenhet i skolkatalogen, säger Johanna till Nyheter24.

Det tycker hon själv är märkligt, eftersom en annan skola i kommunen anlitade samma fotograf. I den skolans katalog såg hon att flera andra personer fick stå avklädda i bara kalsonger.

Till slut gick fotografen från Express-Bild med på att ta bilden, men sa enligt Johanna att den ändå inte skulle få vara med i skolkatalogen.

– Fotografen och rektorn på skolan kom fram till att vi inte får vara med i skolkatalogen om de inte redigerar in en tröja på mig. Men vi kände att hela poängen med bilden skulle försvinna då, säger Johanna.

I slutet av förra veckan fick eleverna i klassen besked om att skolan hade bestämt att bilden inte skulle tryckas i skolkatalogen.

– Vi funderar på om vi kanske ska anmäla det för diskriminering, men det kommer säkert inte tas vidare då. Men vi vill ändå uppmärksamma det här och hur fel det är, säger Johanna upprört.

När Nyheter24 når skolans rektor Jens Levin vill han först inte kommentera skolfotot.

– Jag har varit på konferens i tre dagar och är inte tillräckligt insatt i saken. Men beslutet ligger hos företaget som fotograferade, så det får du ta med dem, säger Jens Levin till Nyheter24.

Men Tommy Widell, administratör på Express-Bild, håller inte med. Enligt honom ligger dessutom originalfotot redan tillgängligt på företagets hemsida, fritt fram för eleverna att beställa.

– Det är upp till skolan att bestämma hur de vill ha bilderna och vad som trycks i katalogen. Vi trycker bilden som skolan vill ha den. Hur den sen kommer se ut i skolkatalogen vågar jag inte svara på, det beslutet ligger helt hos skolan, säger Tommy Widell till Nyheter24.

En vecka senare kontaktar Nyheter24 rektorn Jens Levin igen.

– Jag har varit insatt i situationen i ungefär en minut. Det är fotografen som har sagt att det strider mot företagets policy, sen har jag inte diskuterat mer kring det. Det är det enda jag har att säga om den saken, säger Jens Levin till Nyheter24.

Han är tydligt irriterad över situationen som har uppstått och säger att "vi försöker göra en höna av en fjäder".

– Jag tycker det här är helt otroligt. Säg att du skulle rita konst på en vägg i offentliga rum. Bara för att man gillar det man gör så betyder inte det att man får göra det. Om det finns regler så får man förhålla sig till dem, det finns inget annat.

Men kontaktpersonen på Express-Bild har ju sagt nu att det är upp till skolan att avgöra om bilden ska tryckas eller inte, så beslutet ligger ju hos er?

– Vi har inte anlitat dem, skolan har inget avtal med Express-Bild. Det här är så jävla fjantigt, jag tycker inte att du har någon seriös fråga. Det här kanske är fel utifrån er som media.

Det är viktigt för eleverna. Det enda du behöver svara på är om bilden kommer tryckas i katalogen eller inte. Det är ju upp till dig som rektor att bestämma enligt Express-Bild.

– Nej, det kan inte jag bestämma. Jag tänker inte säga mer om den här saken, säger Jens Levin och avslutar samtalet.


Nyheter24 följer upp beslutet kring om den oredigerade bilden kommer att tryckas i skolkatalogen eller inte.

Eleven Hanna Bolander har tidigare skrivit ett uppmärksammat debattinlägg för Nyheter24 om varför hon valde att visa brösten helt ocensurerat på sitt skolfoto, det kan du läsa här. Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde originalbilden tryckas i skolkatalogen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Så många svenskar saknar en nära vän

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Polisen i Lindesberg rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt påverkad lastbilschaufför stoppad på Rv 50, norr om Lindesberg", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Stockholm

"Polis och räddningstjänst kallas till Linnègatan på Östermalm med anledning av brand i en lastbil.", skriver polisen på sin hemsida.

General Motors lyfter vinstprognos

Amerikanska fordonsjätten General Motors gjorde ett starkt första kvartal och ledningen lyfter nu vinstprognosen för helåret med 500 miljoner dollar.

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

En sydkoreansk man har dömts till 14 månaders fängelse för att ha tagit livet av ett 70-tal katter.