Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Emilias mamma stoppade våldtäktsförsök – här är hennes hälsning till 17-åringen

- 10/10/2016, 12:37 -
Emilia Gustavsson Eriksson, 20 år från Stockholm, hyllar sin mamma Katarina för hennes hjältemod.
1 av 5

Emilia Gustavsson Eriksson, 20 år från Stockholm, hyllar sin mamma Katarina för hennes hjältemod.

Privat

Emilias uppmärksammade Facebookinlägg.
2 av 5

Emilias uppmärksammade Facebookinlägg.

Faksimil Facebook

Emilia beskriver sin mamma som en hjälte för hennes civilkurage.
3 av 5

Emilia beskriver sin mamma som en hjälte för hennes civilkurage.

Privat

Själv säger Katarina till Nyheter24 att det var en självklarhet att ingripa under våldtäktsförsöket.
4 av 5

Själv säger Katarina till Nyheter24 att det var en självklarhet att ingripa under våldtäktsförsöket.

Privat

Våldtäktsförsöket ska ha inträffat i Jordbro utanför Stockholm.
5 av 5

Våldtäktsförsöket ska ha inträffat i Jordbro utanför Stockholm.

TT BILD

Emilias hyllning till sin mamma Katarina har delats av tiotusentals personer. Nu berättar Katarina själv för Nyheter24 om ingripandet.

Emilia Gustavsson Eriksson, 20 år från Stockholm, skrev under gårdagskvällen en hyllning på Facebook till sin mamma för hennes hjältemod.

I inlägget beskriver Emilia hur hennes mamma avstyrde ett våldtäktsförsök där två unga killar i 20-årsåldern gav sig på en 17-årig tjej.


Berättelsen om mammans modiga ingripande har snabbt fått stor spridning, med över 7 000 kommentarer och ännu fler delningar.

Emilias mamma Katarina är själv förvånad över uppståndelsen.

– Jag tänkte inte alls, jag agerade bara instinktivt. Det var en självklarhet. Jag har ju barn i samma ålder och då finns ju tanken där att det hade kunnat vara min egen dotter, säger Katarina till Nyheter24.

Överfallet skedde nära Katarinas hem i stockholmsförorten Jordbro vid 02-tiden, natten till lördag förra veckan. Katarina skulle bara gå ut och hämta sin mobil som låg kvarglömd i bilen, när hon hörde ett gällt skrik från en gräsplätt mellan bostadshuset och garaget.

– Jag tänkte först att det är väl typiskt att ungdomar ska föra ett sådant liv mitt i natten. Men det var inte gap och skrik på det sättet, utan mer ett rop på hjälp, säger Katarina.

När hon tittar efter runt hörnet ser hon två killar som drar en ung tjej i håret så att hon ramlar baklänges. Enligt Emilias Facebookinlägg ska killarna också ha satt sig gränsle över den unga tjejen och försökt dra av henne kläderna.

– Jag tror jag slog världsrekord i 60 meter där och då. Jag sprang fram och tjongade till den ena killen och ryckte tag i tjejen. Sen fick jag ta emot slag mot ansiktet av en av killarna, det svartnade framför ögonen. Men jag var så igång så jag skrek bara "kom, vi springer till min bil!" till tjejen, säger Katarina till Nyheter24.

Hon och den chockade 17-åringen sprang iväg till Katarinas bil och åkte iväg. Den unga tjejen var väldigt skärrad och möttes sedan upp av sin mamma.

– Jag lämnade dem med mina kontaktuppgifter och jag hoppas verkligen att de polisanmäler när tjejen har landat lite och orkar det. Det kan bli svårt för mig att lämna bra signalement, jag såg ju bara henne. Hon var mitt enda fokus. Men jag vill att hon ska veta att jag gärna ställer upp och vittnar, säger Katarina.

I efterhand har hon mått dåligt av tanken på hur illa det faktiskt hade kunnat gå, att någon av gärningsmännen exempelvis hade kunnat bära kniv eller något annat vapen. Katarina vill inte uppmuntra till risktaganden, men för henne var det ändå ingen tvekan om att ingripa där och då.

Hon har själv inte något Facebookkonto, men har förstått att det har kommit in väldigt många kommentarer från personer som vill tacka henne för hennes ingripande. Genom Nyheter24 vill hon skicka en hälsning och tacka dem alla.

– Vi måste vara mer aktsamma och bry oss mer om varandra. Titta upp och verkligen se varandra, våga fråga hur en främling mår och ingripa om det händer något. Sträcka ut en hand helt enkelt, säger Katarina avslutningsvis.

Nu hoppas hon bara att den 17-åriga tjejen mår bra trots omständigheterna och får den hjälp hon behöver. Katarina har tyvärr ingen kontakt med henne i dagsläget, men vill gärna veta hur tjejen hon hjälpte mår nu. Genom Nyheter24 meddelar Katarina att hon gärna finns där för den utsatta tjejen om det behövs framöver.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Isabelle Norlén som berättade om den brutala våldtäkt hon ska ha utsatts för under en kryssning förra året, där den misstänkta gärningsmannen friades.

Tycker du att det behövs mer civilkurage i Sverige i dag?