Enligt nya siffror kommer snart majoriteten av arbetssökande att vara födda utomlands.
1 av 3
Enligt nya siffror kommer snart majoriteten av arbetssökande att vara födda utomlands. - Foto: TT / TT
2 av 3
- Foto: Bertil Ericson / TT
3 av 3
- Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Unik studie: Arbetsförmedlingen diskriminerar personer efter utseende

En ny forskningsrapport visar att Arbetsförmedlingen beskriver personer med "typiskt svenskt utseende" som mer mogna och utbildade.


Arbetsförmedligen diskriminerar systematiskt arbetslösa som har ett annat utseende än "stereotypiskt svenskt". Det visar en ännu ej publicerad forskningsrapport som SVT Nyheter tagit del av.

En person "som ser svensk ut" har exempelvis 50 procents högre chans att rekommenderas en utbildning.

Diskrimineringen gäller dock inte alla som jobbar som arbetsförmedlare. Forskningen visar att det är män som finns i den rollen som diskriminerar. Kvinnliga arbetsförmedlare tycks, enligt rapporten, inte påverkas av huruvida den arbetssökande ser "svensk ut" eller inte.

Personer som hade ett "svenskt" utseende beskrevs som ordentliga, mogna och utbildade. De som skrivit rapporten menar att det är diskriminerande eftersom man bara rekommenderas att utbilda sig vidare om man har "ett typiskt svenskt utseende".

En liknande studie visar att skoluppsatser med muslimska namn ger sämre betyg.

De arbetssökandes röst verkar också påverka. Talar man med brytning och inte har ett "stereotypiskt svenskt utseende" så prioriteras man ur en synpunkt för att få mer detaljerat stöd. Det kan ha att göra med Arbetsförmedlingens satsning på att vara ett stöd för nyanlända personer.

Fortfarande visar rapporten att personer med "stereotypiskt svenskt utseende" rekommenderas fortbildning i mycket högre grad.

Undersökningen har genomförts av forskningsinstitutet IFAU i samarbete med Arbetsförmedlingen. 400 arbetsförmedlare fick ta del av 75 fejkprofiler och bedömde dessa via sin skärm genom att svara på vad man tror att sina kollegor skulle gjort. Profilerna var tagna från olika bakgrund för att kunna läsa om det finns någon diskriminering.

Av rapporten rekommenderas Arbetsförmedlingen att öka utbildningen bland sina medarbetare om hur stereotyper kan påverka myndighetsbeslut, skriver SVT Nyheter.

Läs om vilka jobb Arbetsförmedlingen tycker att man ska satsa på för större chans till arbete.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit skriven hos Arbetsförmedlingen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Snittlönelyftet blir 3,3 procent för alla lärare. Men det kan bli stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls.

S: Sätt stopp för nya friskolor

Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".