Torsdag 29 Jul
Stockholm

Skolsköterskan tvingade Emilia, 9, att väga sig: "De säger att du blivit tjock"

Emilia fick höra av skolsköterskan att lärarna tyckte hon blivit tjock. Emilias mamma Elisabeth (till höger) har nu JO-anmält sköterskan.
1 av 4
Emilia fick höra av skolsköterskan att lärarna tyckte hon blivit tjock. Emilias mamma Elisabeth (till höger) har nu JO-anmält sköterskan. Foto: Privat
Vilket gjorde hennes mamma Elisabeth rasande.
2 av 4
Vilket gjorde hennes mamma Elisabeth rasande. Foto: Privat
Nu har Elisabeths status om det inträffade blivit viral.
3 av 4
Nu har Elisabeths status om det inträffade blivit viral. Foto: Privat
Statusen.
4 av 4
Statusen. Foto: Facebook/Faksimil

Sköterskan gav även Emilia broschyrer om viktnedgång och kost att ta med. Nu har Emilias mamma JO-anmält sköterskan.

Kommentera (121)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var efter att några lärare på skolan i Mellerud sagt till skolsköterskan att de märkt att Emilia gått upp i vikt som sköterskan kallade in Emilia för vägning. Hon ska sedan ha sagt "lärarna tycker du har blivit lite tjock så vi måste väga dig nu" och gav henne även kataloger om vikt samt hennes egen viktkurva att ta med sig hem.

– Hon kom hem och grät. Det första hon sa var att hon är för tjock och att hon ville gå ut och springa för att bli smal. Jag blev rasande, hur kan man säga så till ett barn, säger Emilias mamma Elisabeth Skoogh-Olsson till Nyheter24.

Enligt Elisabeth hade hon fått ett samtal från sköterskan tidigare under dagen om att Emilia fått gå och väga sig, men först efter att det redan hänt. Elisabeth frågade då om sköterskan sagt något om Emilias vikt till henne, vilket hon sade att hon inte gjort.

Emilia. Bildkälla: Privat

Uppmuntrar barnen att acceptera sig själva som de är

I familjen har Elisabeth, som själv blev mobbad för sin vikt som liten, försökt uppmuntra sina barn att se positivt på sig själva och sina kroppar. Emilia har själv aldrig sett sin kropp negativt förrän efter mötet med skolsköterskan.

– Hon förstörde allt på fem minuter, sådant här sätter djupare spår än vad man tror. Jag är inte omedveten om mina barns vikt, vi hanterar det bara på ett annat sätt, säger Elisabeth.

Hon känner sig framför allt arg på att sköterskan inte hörde av sig innan mötet med Emilia och frågade hur familjen tänkte runt sådana saker. Och frågat vad som var det bästa sättet att bemöta det.

Mamma Elisabeth. Bildkälla: Privat

Tycker det är bra att skolor är uppmärksamma

Elisabeth betonar dock att hon ser det som positivt att skolor och lärare är uppmärksamma på barnens vikt.

– Jag tycker det är bra, så det handlar inte om det. Det handlar om hur det har hanterats, man får aldrig kränka ett barn.

Skolsköterskan har nu JO-anmälts av Elisabeth och två andra föräldrar som även de upplevt att deras barn blivit kränkta och respektlöst bemötta. Skolans rektor har sagt till Elisabeth att de tar saken på största allvar och kommer starta upp ett eget arbete.

– Jag kan inte kommentera det för vi får inte uttala oss i media enligt vår policy i kommunen, säger rektorn när Nyheter24 ringer.

Blev viral status

Efter händelsen lade Elisabeth ut en status på Facebook för att skriva om sin frustration. Statusen har nu blivit viral och gillats över 17 000 gånger och delats över 3 000 gånger. Men trots den enorma uppmärksamheten och de 5 000 kommentarerna har bemötandet varit bra.

Bildkälla: Facebook

– Jag var lite orolig för bemötandet när det blev stort så fort. Men det har nästan inte varit något sådant alls. När jag vaknade på fredagen fick jag en chock, jag trodde den skulle få typ hundra reaktioner.

Nu känner Elisabeth dock att det var rätt val att lägga ut statusen. Hon har fått en massa meddelanden från mammor som skriver och berättar om liknande historier som hänt deras barn.

Nästa steg, och det viktigaste, är enligt Elisabeth att göra så Emilia blir lycklig och återigen kan acceptera sig själv och vara nöjd som hon är.

Nyheter24 har tidigare skrivit om tjejen som har svar på tal till personerna som vikthånar henne och Josefine som skrivit en krönika om att älska sig själv oavsett kroppstyp.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Borde barn besparas vikthets?
Tack för din röst!
Kommentera (121)
Kopiera länk
Dela