Torsdag 15 Apr
Stockholm

Olof, 24, har ovanlig cancer i ögat: "Var extremt nära att operera bort det"

24-årige Olof fick en extremt ovanlig cancer i ögat.
1 av 6
24-årige Olof fick en extremt ovanlig cancer i ögat. Foto: Privat
Nu vill han vinna en tävling så han kan bege sig ut på friluftsäventyr.
2 av 6
Nu vill han vinna en tävling så han kan bege sig ut på friluftsäventyr. Foto: Privat
Han har tidigare varit ute på friluftsresor och besteg Kebnekaise direkt efter diagnosen.
3 av 6
Han har tidigare varit ute på friluftsresor och besteg Kebnekaise direkt efter diagnosen. Foto: Privat
Efter operationen var ögat svullet och rött.
4 av 6
Efter operationen var ögat svullet och rött. Foto: Privat
Han vill vara en inspiratör och inte bli känd som killen med cancer.
5 av 6
Han vill vara en inspiratör och inte bli känd som killen med cancer. Foto: Privat
Friulftslivet.
6 av 6
Friulftslivet. Foto: Privat

Nu vill Olof fokusera på att vända sin jobbiga cancerdiagnos till någonting positivt.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

24-årige Olof Garnegård, som bor i Karlskrona, älskar äventyr och hade planer inför framtiden. Sen vände allt när han fick sin cancerdiagnos. Under en period kändes livet tuff med bland annat krossade drömmar om att bli polis. Men Olof bestämde sig för att vända det negativa till något positivt.

Så här började hans resa från cancerbeskedet till den positiva vändningen.

Olof hade inte märkt av några symtom, vilket är väldigt vanligt när det kommer till den ovanliga cancerdiagnosen.

– Vi gjorde en läkarundersökning för mitt jobb som sjöman och då måste man testa synen. Det var cirka ett år sen. Jag hade fått en synförändring och blev remitterad till ett ögonsjukhus, säger Olof till Nyheter24.

Där fick läkaren också undersöka ögat och berättade för Olof att han hade en vätskefylld blåsa i ögat. Men läkaren visste egentligen redan då att det var en tumör. En diagnos som senare fastställdes.

– Beskedet tog jag väldigt hårt. Dagen efter skulle jag bestiga Kebnekaise med en vän och cancerbeskedet fick mig att verkligen att vilja bestiga toppen. Vilket jag också gjorde innan behandlingen påbörjades.


Det har gett Olof ett driv fortsätta leva och göra det han tycker om. Själva sjukdomen hade han aldrig någonsin hört talas om. Cancerdiagnosen är så pass ovanlig att bara 60 till 80 svenskar har den.

– De flesta som får diagnosen är över 50 år gamla. Det var riktigt jobbigt för när man läser om den på internet så finns inte mycket om den. Det är mycket hård information att läsa och enligt statistiken ser det aldrig bra ut. Det var jäkligt jobbigt.

Många som får diagnosen blir tvungna att operera bort ögat om tumören var för stor. Det var väldigt nära att Olof blev av med sitt öga. Han var precis på gränsen, säger han.

– Det var extremt nära att jag var tvungen att operera bort hela ögat. Men eftersom jag var ung och eftersom tumören var så liten så fanns det en annan metod. Även om de först inte trodde att det skulle gå.


Metoden som istället genomfördes kan liknas vid strålbehandling. Under en operation skar läkarna upp Olofs öga för att placera en liten strålplatta som ger ifrån sig strålning. Själva plattan är ungefär lika stor som en tiokrona. Eftersom tumören sitter i själva ögat och inte bakom är det här den enda metoden som kan rädda patientens öga.

– Efter att de sydde ihop ögat så var hela ögat extremt rött och svullet eftersom plattan sitter där inne. Jag hade den i tio dagar. Det såg ut som att jag hade varit i slagsmål eller något. Jag såg ut som en karaktär i en skräckfilm. Det syntes verkligen att någonting inte stämde. Därför fick jag hela tiden prata om det eftersom alla frågade. Det var tungt.

Olof kämpade på och var inte sjukskriven från jobbet förutom under behandlingen. Som alla cancerformer är det allvarligt om cancern sprider sig vidare. Men Olof har inga metastaser, som visar på att cancern sprider sig.

Drömmen om att en dag bli polis krossades och Olof visste inte vad han skulle göra med sin framtid. Han säger att det är tufft att leva utan drömmar. Men han hade extremt mycket tid med sina tankar. Eftersom strålbehandlingen verkar fungera är han positiv, men långt ifrån frisk.

– När man åker till Stockholm för att prata med läkare så tar de verkligen ner en på jorden. Jag är inte frisk, men kämpar på, säger han och fortsätter:

– Jag vill verkligen inte bli känd som killen med cancer. Jag vill vara en inspiration och visa att jag kan leva livet ändå.


Olof vet inte vad framtiden kommer innebära. Men han låter positiv och tror att han antingen kommer stanna kvar hos marinen eller utbilda sig till sjuksköterska.

Dessutom har han en annan dröm – att vinna en tävling via Fjällräven Polar som innebär att han får göra en extrem friulftsresa med bland annat hundsläde via Jukkasjärvi. Han säger att han vill vara en inspiration och därför vill han få flest röster för att kunna bege sig ut på äventyret. Likt Aron som också inspirerar genom sina resor.

– Det skulle vara så kul och är någonting som jag verkligen kommer se fram emot att genomföra.


Intresset för friluftsliv har Olof alltid burit med sig. Du kan gå in och kolla på Olofs tävlingsvideo via tävlingens hemsida här – där kan du också rösta på honom helt gratis.

– Det tar verkligen bara tre sekunder och skulle betyda så mycket för mig, avslutar Olof.

Här kan du gå in för att rösta på Olof.

Läs också om 15-åriga Saga som fick cancer och då startades en oväntad insamling – eller om Sara som fick diabetes och kort därefter fick hennes pappa exakt samma diagnos.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hört talas om att man kan få cancer i ögat?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela