Beskedet om att Ida Johanssons familj ska betala mördarens rättegångskostnader upprörde många under gårdagen.
1 av 5
Beskedet om att Ida Johanssons familj ska betala mördarens rättegångskostnader upprörde många under gårdagen. - Foto: Polisen/Privat/Facebook
Ida Johansson, 21, mördades i augusti förra året i Upplands Väsby.
2 av 5
Ida Johansson, 21, mördades i augusti förra året i Upplands Väsby. - Foto: Privat
Hon var ute på en joggingtur i skogen när mördaren gick till attack.
3 av 5
Hon var ute på en joggingtur i skogen när mördaren gick till attack. - Foto: Polisen
"Jag kan inte ens föreställa mig familjens lidande" säger Peter Andersson till Nyheter24.
4 av 5
"Jag kan inte ens föreställa mig familjens lidande" säger Peter Andersson till Nyheter24. - Foto: Privat
Med hjälp av gruppmedlemmen Zandra Eriksson Westerberg, 30, ordnades snabbt ett Swishkonto till insamlingen, som nu har fått in närmare 20 000 kronor.
5 av 5
Med hjälp av gruppmedlemmen Zandra Eriksson Westerberg, 30, ordnades snabbt ett Swishkonto till insamlingen, som nu har fått in närmare 20 000 kronor. - Foto: Cecilia Engvall

Idas familj tvingades betala mördaren – då startades en insamling

Beskedet om att Ida Johanssons anhöriga ska stå för mördarens rättegångskostnader upprörde många. Nu har en insamling startats.


Under gårdagen rapporterade Nyheter24 om att Ida Johanssons familj nu tvingas betala den dömda mördarens rättegångskostnader, motsvarande 8 300 kronor.

Det var förra året i augusti som Ida Johansson, 21, mördades när hon var ute och tränade i ett joggingspår i Upplands Väsby i Stockholm.

I februari blev mördaren, en 19-årig man, dömd till rättspsykiatrisk vård för mordet samt brott mot griftefriden.

Tingsrätten menar att familjen redan har fått 50 000 kronor via sin hemförsäkring, vilket motsvarar normalbeloppet för skadestånd. Därför kan de inte få resterande 150 000 kronor som familjens målsägarbiträde Peter Milkewitz yrkade på i skadestånd.

Beskedet har gjort människor över hela landet väldigt upprörda, inklusive Ida Johanssons anhöriga som känner att situationen är väldigt kränkande.

Någon av alla de som reagerade starkt är Peter Andersson, 50, som har bott i Upplands Väsby i hela sitt liv.

Peter Andersson. Bildkälla: Privat

– När jag läste nyheten igår kväll kändes det så fel, jag kan inte ens föreställa mig familjens lidande. De har haft det svårt och jag kände att det minsta vi kunde göra som medmänniskor var att försöka täcka familjens rättegångskostnader.

Han skrev om sina känslor kring beskedet i en Facebookgrupp för boende i Upplands Väsby och la fram ett förslag om att gruppens medlemmar gemensamt skulle samla in pengar till familjen, förutsatt att de inte hade några invändningar.

Bildkälla: Facebook

Med hjälp av gruppmedlemmen Zandra Eriksson Westerberg, 30, ordnades snabbt ett Swishkonto. Zandra och Peter känner inte varandra sedan tidigare, men det var självklart för dem båda att göra vad de kunde för att hjälpa familjen.

– Det är helt sjukt hela grejen, de verkar bara ha skygglapparna på och gå efter den det som har bestämts när man har förlorat ett mål, istället för att se till helheten, säger Zandra som även hon bor i Upplands Väsby.

Zandra Eriksson Westerberg. Bildkälla: Fotograf Cecilia Engvall

När Zandra nåddes om beskedet att en ung kvinna hade mördats i närheten av hennes hem förra året så blev hon väldigt rädd.

– Man var till och med rädd när man gick och handlade. Ingen hade ju någon aning om vem det var som hade gjort det, om det var riktat mot henne personligen eller om vem som helst kunde bli utsatt. Rädslan blev så verklig när det skedde så nära oss, säger Zandra till Nyheter24.

Både hon och Peter är överens om att responsen har varit helt fantastisk. Insättningarna har strömmat in under hela dagen och är i skrivande stund uppe i snart 20 000 kronor efter bara några timmar.

– Min förra granne känner familjen och har berättat för dem om initiativet så att de är medvetna om det. Jag vill inte kontakta dem själv. Mitt mål är inte att ha kontakt, utan att göra rätt, säger Peter Andersson.

Nu ska de låta insamlingen fortsätta över helgen och hoppas att fler kommer att bidra med insättningar till Ida Johanssons familj. Rättegångskostnaderna är redan täcka, nu är målet att täcka så mycket som möjligt av skadeståndskravet så att familjen kan få må bra och ta den tid de behöver för att gå vidare.

Här kan du läsa om hur tingsrätten resonerade när beslutet togs om att familjen skulle betala mördarens rättegångskostnader.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.