Amandas pojkvän Emil dog ensam i en fyllecell 2015.
1 av 5
Amandas pojkvän Emil dog ensam i en fyllecell 2015. - Foto: Privat
Han hade sedan tidigare en trasslig bakgrund med missbrukarproblematik.
2 av 5
Han hade sedan tidigare en trasslig bakgrund med missbrukarproblematik. - Foto: Privat
I maj 2015 fick Emil ett återfall.
3 av 5
I maj 2015 fick Emil ett återfall. - Foto: Privat
Han hamnade i en fyllecell hos polisen, utan övervakning.
4 av 5
Han hamnade i en fyllecell hos polisen, utan övervakning. - Foto: Privat
Nu vill hans kvarlevande få veta vad som hände Emil.
5 av 5
Nu vill hans kvarlevande få veta vad som hände Emil. - Foto: Privat

Amandas pojkvän dog i fyllecellen: "Hade han fått vård hade han levt idag"

För två år sedan dog Amanda Franklins pojkvän Emil efter att polisen lämnat honom i en fyllecell.


Amanda Franklin och hennes pojkvän Emil hade varit ett par i två och ett halvt år, varav sambos i två år. Paret hade mötts genom sitt gemensamma intresse – hästar.

Amanda visste tidigt att Emil kom från en trasslig bakgrund med beroendeproblematik, vilket var anledningen till att han flyttat från Skövde till Amandas hemort Norberg.

Paret flyttade ihop i en lägenhet i Avesta och Emil började få ordning på sitt liv. Emils rena perioder blev längre och längre, och återfallen färre och kortare. Och han hade fått ett jobb, han såg ljust på framtiden.

– Det var inte bara missbruk och problem. Emil hade ett arbete han trivdes med som isolerare. Han hade alltid tyckt om att jobba, och var omtyckt på arbetsplatsen. Han var ingen som var rädd för att jobba, han gnällde inte. Men han kunde gå upp och ner i mående – och det var då det kunde gå snett, berättar Emils syster Josefina för Nyheter24.

Den 12 maj 2015, bara en månad innan Amandas student, fick hon ett samtal från Emil där hon hörde att allt inte var som det skulle. Han bad om pengar och lät påverkad – det var ett återfall.

– Jag hade tidigare ställt ett ultimatum att antingen fick han sluta med drogerna, eller så kunde vi inte vara ett par, berättar Amanda.

Amanda och Emil påväg till en kryssning med Amandas mamma i april 2015. Bilkälla: Privat

"Hans huvud föll bakåt och han såg nästan död ut"

När de lagt på luren bestämde sig Amanda för att inte kontakta Emil igen förrän han kontaktade henne. Då visste hon inte att det samtalet skulle bli det sista hon någonsin skulle ha med Emil.

Till Josefina sade Emil att han skulle försöka sova, men istället lämnade han lägenheten och gick ner och satte sig på ett café. Enligt Amanda ogillade han att vara ensam när han var påverkad. Vittnen på caféet berättade senare att Emil redan där verkade medvetslös.

– Hans huvud föll bakåt och han såg nästan död ut, sade ett vittne till Avesta tidning.

Polisen, som kom till caféet en stund senare, fick ruska ordentligt i Emil för att han över huvud taget skulle reagera. Han omhändertogs och fördes till en fyllecell på polisstationen.

Undersöktes inte av läkare

Polisen konstaterade att Emil uppträdde drogpåverkat, men ingen slagning gjordes i registret. Emil undersöktes inte heller av en läkare, innan han lades in i cellen, efter att polisen hade tagit av honom på överkroppen.

Det polisen inte visste var att Emil tagit en livsfarlig blandning av det syntetiska heroinsubstitutet subutex, olika bensodiazepiner och amfetamin. En blandning som riskerar att slå ut hjärnans andningscentrum.

Enligt polisen kollades Emil sedan till varje kvart, men det är ingen som gått in och kontrollerat Emils andning eller allmäntillstånd, utan de tittade bara till honom genom cellfönstret.

Klockan 14.00 märkte en av poliserna som tittade till Emil dock att något inte stämde. Emil andades inte längre. Hjärt- och lungräddning inleddes och i ambulansen gjordes upprepade återupplivningsförsök.

Men det var för sent. Emil hade redan varit död en rätt lång stund.

Den sista bilden Amanda och Emil tog tillsammans. Bildkälla: Privat

"Jag kände på mig redan när hon svarade att Emil var död"

På sitt håll började Amanda bli orolig eftersom Emil inte hört av sig på hela dagen. Hon började ana det värsta och hon och hennes mamma bestämde sig för att åka till Avesta och titta till Emil. När de kommit en bit på vägen ringde plötsligt Amandas mammas telefon.

– Min första känsla när mamma svarade var att det hänt Emil något allvarligt. Man känner sådant. När jag sedan såg hennes ansiktsuttryck förstod jag att han var död. Jag hamnade i chock. Mamma fick bära ut mig ur bilen, det var den värsta stunden i mitt liv, berättar Amanda för Nyheter24.

Dödsorsaken fastställdes som överdos på flera olika preparat. Och samma kväll åkte Amanda och hennes mamma hem till Emils familj i Skövde för att söka tröst hos varandra. Men sedan kom alla frågor: Vad hade hänt? Hur kunde det hända? Vem bar ansvaret för Emils död?

Emil och Amanda. Bildkälla: Privat

"Vad hade hänt om de inte haft uniform?"

Efter Emils död anmälde den ansvarige polisen sig själv för tjänstefel och en internutredning startades. Men åklagaren lade ner förundersökningen i brist på bevis att brott begåtts, trots att flera vittnen från caféet kunnat förhöras.

– Befälet beslutade om att lägga Emil i cellen, de sade att de gjorde det av erfarenhet. De lämnade honom utan mat och vatten och utan att ta prover. Jag har många gånger tänkt på vad skillnaden mellan en polis och en vanlig person är, säger Amanda och fortsätter:

– Om jag låst in en person i ett rum utan mat och vatten, och personen dog där inne, när den var under min översyn, så hade jag antagligen dömts för dråp eller mord. Vad gör det för skillnad att de har uniform på sig?

Amanda idag. Bildkälla: Privat

"Lever mitt liv för det är vad han hade velat"

Idag pluggar Amanda kriminologi i Örebro, mycket på grund av det som hände Emil. Hon och Emils anhöriga vill fortfarande veta på vad som hände Emil den där dagen i cellen, men ännu har de inte fått några svar.

De har inte heller fått ta del av de fulla handlingarna från förundersökningen. Flera passager har bland annat strukits över utan förklaring.

– För mig har tiden efter Emils död mest rullat på, men jag brukar säga att jag fortfarande är kvar där. Jag försöker leva mitt liv, för det är vad jag vet att han hade velat. Jag pratar om det som hänt för att det här inte ska få hända någon annan, men också för rättvisans skull. Och för Emils skull, avslutar Amanda.

Skärpta rutiner

Nyheter24 har sökt stationsbefälet vid polisen i Avesta för en kommentar men Stefan Dangardt, presstalesperson för polisen region Dalarna, säger att personen som var stationsbefäl under dagen då Emil omhändertogs refererar till den interna utredningen som gjordes efteråt.

Han säger också att efter det tragiska dödsfallet har polisen skärpt sina rutiner.

– Efter händelsen har rutinerna skärpts så till vida att det normala numera är att underställa omhändertagna enligt LOB (Lagen om omhändertagande av berusade personer mm. reds. anmn.) för en medicinsk bedömning av läkare innan insättning i arrest sker, säger han.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Felicia som "dog" under en festkväll i Turkiet och Camilla som missbrukade amfetamin i 20 år och fick välja mellan att sluta eller dö.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde polisen få lämna personer obevakade i fylleceller?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Försäljningsfall för Ericsson

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.