Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
378
reaktioner idag

Flicka tvingades byta skola efter våldtäkt – de skyldiga pojkarna fick gå kvar

Två pojkar våldtog en flicka i skolan i maj förra året. De dömdes senare för våldtäkten, men får trots det gå kvar på skolan.

"Detta är något jag brottats med och tänker på dagligen och stundligen" säger rektorn.

Nu kan beslutet omprövas.

Rektorn anser att även pojkarna är offer.

Den ena av pojkarna, som är över 15 år, dömdes för våldtäkt mot barn, skriver Sydsvenskan. Flickan har inte varit i skolan sedan det hela inträffade – men pojkarna får gå kvar. Flickan undervisas istället på annan plats.

Enligt rektorn kan man nu komma att ompröva beslutet.

– Detta är något jag brottats med och tänker på dagligen och stundligen. Det är något som jag har en dialog om med förvaltningen, säger rektorn till Sydsvenskan.

Men hen säger också att man inte kunde ha handlat annorlunda från skolans håll. Hen menar även att det inte bara är flickan som råkat illa ut på grund av vad som hänt – även pojkarna är offer enligt rektorn.

– Det är många föräldrar som har reagerat och jag kan förstå det. Samtidigt så finns det en helhet som vi måste ta hänsyn till. Alla tre är ju elever och alla tre är på sätt och vis offer i det här.

Detta då pojken enligt rektorn fått ett "kännbart" straff.

Den 16-årige pojken dömdes till ungdomstjänst, ungdomsvård och ska även betala skadestånd till flickan.

Under tisdagseftermiddagen meddelade skoldirektör Mats Jönsson att de insett sitt misstag och kommer att flytta pojkarna från skolan.

– Vi tog ett felaktigt beslut tidigare, säger han till Sydsvenskan.

Läs också om den unge man som våldtog en flicka på en skoltoalett – och fick två månaders fängelse. Eller om mannen som låtsades vara en flickas pappa, för att kunna ha sex med henne.

Borde pojkarna få gå kvar?

Mer:

Tjejer berättar: Här är killen som våldtog mig