Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ammade sin dotter på Stockholms slott – ombads gå till toaletten

- 19/03/2017, 22:24 -
Nathalie var på Stockholms slott med sin sambos systrar och mamma och tio månader gamla dotter. Bilden på barnet är en genrebild.
1 av 5

Nathalie var på Stockholms slott med sin sambos systrar och mamma och tio månader gamla dotter. Bilden på barnet är en genrebild.

Privat/TT

Hon berättar att hon sedan blev ombedd att flytta sig.
2 av 5

Hon berättar att hon sedan blev ombedd att flytta sig.

Privat

För att amma på toaletterna.
3 av 5

För att amma på toaletterna.

Privat

Någon Nathalie kände var väldigt kränkande.
4 av 5

Någon Nathalie kände var väldigt kränkande.

Privat

Nyheter24 har sökt Stockholms slott för en kommentar.
5 av 5

Nyheter24 har sökt Stockholms slott för en kommentar.

TT

Nathalie var på besök på Stockholms slott med sin tio månader gamla dotter när en anställd bad henne att flytta sig eftersom hon ammade.

Det var när Nathalie Westlund-Spaak, 25, på söndagen besökte Stockholms slott med sin sambos mamma och systrar samt sin tio månader gamla dotter som hon var med om något väldigt otrevligt.

Nathalie berättar att hon satt sig ute i en korridor för att amma sin dotter, medan de övriga i sällskapet gått vidare en bit.

– Jag har precis satt mig ner och tagit fram bröstet och lagt barnet i knät när jag ser en man i 40-års åldern, klädd i kostymen de anställda på slottet har, komma mot mig. Jag inser redan där att han kommer säga något till mig, berättar Nathalie för Nyheter24.


Bildkälla: Privat

Och mycket riktigt stannar mannen framför Nathalie och dottern och bad henne att flytta sig till toaletten för att amma istället.

– Han sade att det var bättre att sitta på toaletten eftersom det var mer "avskilt", säger Nathalie.

När hon ifrågasatte varför mannen bad henne flytta sig, eftersom ingen hade sagt åt henne, svarade mannen: "Nä, men jag säger det". Han menade också att han sade åt Nathalie för de andra besökarnas skull.


Bildkälla: TT

– Då blev jag så himla ledsen, kände mig liten och osäker. Jag bara stirrar på honom och frågar om han menar att jag ska mata mitt barn där folk kissar och bajsar. Då svarar han bara: "Det är så det är, det är allt jag har att erbjuda", väldigt otrevligt.

– Jag antar att det var hans personliga åsikt, snarare än någon policy de har på slottet. Jag hade ammat tidigare i ett annat rum, med personal närvarande, utan att någon reagerade, tillägger Nathalie.

Men hon anser ändå att det är otroligt dåligt av en anställd på Stockholms slott att be en ammande kvinna att sätta sig inne på en toalett.

– Småbarn är otroligt mottagliga för smittor och bakterier och offentliga toaletter brukar inte precis vara rena. Det var det dummaste han kunnat säga.

Nathalie säger att hon inte kan förstå hur personer som tycker illa om offentlig amning tänker.

– Det är en sådan självklar grej för mig. Jag ammar när, hur och vart barnet vill. Det är ju mer okej att vara halvnaken än att sitta och amma ett hungrigt barn. Amningen är ju inte bara mat heller, det är en trygghet och närhet som är otroligt viktigt för barnet, säger hon.


Bildkälla: Privat

Efter det otrevliga bemötandet känner Nathalie att hon inte kommer vilja gå tillbaka till Stockholms slott med barn i framtiden.

– Nej, det kommer nog dröja länge innan jag sätter min fot där igen. Har aldrig känt mig så liten och så otroligt kränkt, avslutar hon.

När Nyheter24 når slottets chef för publik verksamhet, Morgon Gele, så hänvisar han till svaret han gav Nathalie via Facebook:

"Vi strävar efter att göra allt vi kan för att våra besökare ska trivas hos oss. De kungliga slotten tillhör svenska folket och här ska alla känna sig välkomna. Vi är ledsna att besöket igår inte blev så bra som du skulle kunna förvänta dig. Det finns ingen regel som säger att man inte får amma sitt barn på slottet.

Vi ber så mycket om ursäkt för det felaktiga bemötandet. Tack också för att du kontaktat oss och uppmärksammat behovet av att förtydliga våra riktlinjer internt."

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur farligt det är att amma om du piercat bröstet enligt experterna och Ann som gör fina smycken av något sjukt oväntat.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det för mycket tabu kring amning?