Nu blir det bara ljusare – det här är vårdagjämningen

- 20/03/2017, 07:57 -
Nu är det vårdagjämning!
1 av 3

Nu är det vårdagjämning!

TT

Vilket innebär att dagarna blir ljusare och alla hundar får chilla i solen.
2 av 3

Vilket innebär att dagarna blir ljusare och alla hundar får chilla i solen.

TT NYHETSBYRÅN

Det betyder inte automatiskt att det blir vår – men dit är vi ju på väg.
3 av 3

Det betyder inte automatiskt att det blir vår – men dit är vi ju på väg.

TT NYHETSBYRÅN

Har du märkt att ljuset börja segra över mörkret? Men det betyder faktiskt inte att det automatiskt nu är vår...

Har du tröttnat på mörkret? Då kan vi glädja dig med att det nu, idag den 20 mars, är dags för vårdagjämningen. Enkelt förklarat så är det en tidpunkt då dag och natt är ungefär lika långa över hela jorden.

Sen efter vårdagjämningen så vinner ljuset över mörkret här på norra halvklotet och dagen blir allt längre. Det är alltså från och med nu som dagen blir längre än natten.

Lite rolig information om vårdagjämningen är att den kommer att infalla den 20 mars varje år ända fram till skottåret 2040 då vi skakar om saker och den infaller den 19 mars, uppger SMHI.

TT. Vårtecken i form av snödroppar och krokus.

Dessutom kan börja skymta solen redan innan den tekniskt sett gått upp. En positiv effekt av den här speciella dagen, skriver DN.

Men betyder det att det är vår nu? Nej, inte direkt. Vårdagjämningen har egentligen ingen som helst meteorologisk betydelse. Det är regelrätt vår när dygnsmedeltemperaturen är över 0 grader, men under 10 grader, sju dagar på raden.

– I och med att vi har haft lite mildare nu under veckan som gått så har en del platser fått vår. Vi har sedan förut vår i stora delar av Götaland och även upp över bitar av Svealand, och nu har vi också kunnat notera ett par stationer längs Norrlandskusten. Exempelvis så har Holmön utanför Umeå fått vår, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, till TT via SVT.

TT. Ut och njut av solen!

Det har ju dock blivit lite kallare nu de senaste dagarna. Vilket innebär att SMHI fått börja räkna om från ruta ett igen.

Dessutom går vi i Sverige och resten av Europa över till sommartid snart, närmare bestämt på natten den 26 mars. Så glöm inte att ställa om klockorna (om ni nu har några klockor som inte gör det automatiskt)!.

Läs också om allt som egentligen bara är dåligt med våren – eller du kanske börjar bli glassugen? Kolla här på ett utbud av nyheter bland de nya glassarna.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du längtat till våren?