Flera bussolyckor har drabbat Sverige.
1 av 7
Flera bussolyckor har drabbat Sverige. - Foto: TT
Arboga 2006.
2 av 7
Arboga 2006. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Arboga 2006.
3 av 7
Arboga 2006. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Fagersta 2003.
4 av 7
Fagersta 2003. - Foto: Svenska Dagbladet
Sundsvall 2001.
5 av 7
Sundsvall 2001. - Foto: Svenska Dagbladet
Rasbo, Uppsala 2007.
6 av 7
Rasbo, Uppsala 2007. - Foto: Ingvar Karmhed code 30082
Rasbo, Uppsala 2007.
7 av 7
Rasbo, Uppsala 2007. - Foto: Ingvar Karmhed code 30082

6 fruktansvärda bussolyckor som skakat Sverige genom tiderna

Den hemska bussolyckan som skedde i Härjedalen i söndags är en av många fruktansvärda bussolyckor som drabbat Sverige.


I söndags drabbades Sverige av landssorg efter att en buss fylld med skolelever kört av vägen i Härjedalen och vält. Tre personer, samtliga elever på Ängskolan i Skene, Västra Götaland, förlorade livet i olyckan. Bussen var på väg till Jämtland för att eleverna skulle få njuta av en skidresa.

Söndagens fruktansvärda bussolycka är dock inte den första som skakat om hela Sverige. Här är sex bussolyckor som vi minns – och sörjer.

Sundsvall 2001

Klockan kvart i tio på förmiddagen den 17 september 2001 mötte en timmertransport en skolbuss som var på väg till Lidens skola i Sundsvall. Platsen var riksväg 86, tre kilometer norr om samhället Indal.

Plötsligt exploderade däcket på timmerbilen – och olyckan var ett faktum när de båda kolliderade.


TT

38 skolelever fanns ombord, varav sex dog i kollisionen.

Råneå 2002

Den 11 juni 2002 blev en mindre buss med skolelever påkörd från sidan av en större buss. Barnen i den mindre bussen var på väg till ett badhus i Råneå från Vitåskolan i Vitå, utanför Luleå.

Den större bussen kom från en avfartsramp på E4 och kollisionen blev så kraftig att den mindre bussen rullade flera varv innan den blev liggande på sidan.


Ett av skolbarnen kastades ut från bussen vid kollisionen och två barn omkom.

Fagersta 2003

Klockan 06.25 på fredagen den 24 januari 2003 fick SOS Alarm ett larmsamtal. Tio minuter tidigare hade en buss kört av vägen på länsväg 663 vid Ängelsberg i Fagersta kommun.

Till en början fick myndigheterna information om att det rörde sig om en skolbuss, men det handlade i själva verket om en ersättningsbuss för ett tåg som skulle gått från Ludvika till Västerås. Olyckan skedde efter att bussen fått sladd till följd av extremt halt väglag.


TT. Ljus tänds efter olyckan i Ängelsberg, Fagersta.

48 personer fanns ombord varav sex omkom. Den yngsta gick på gymnasiet i Fagersta.

Arboga 2006

Den 27 januari 2006 körde en buss med 50 resenärer från Skövde av vägen vid E18/E20 i höjd med Högsjön väster om Arboga. Alla ombord skulle gå på teater i Stockholm.

Bussen körde i 107 kilometer i timmen då den körde av vägen och blev kraftigt demolerad. Passagerarna satt fastklämda i sex minusgrader och det tog 3,5 timmar innan alla kunde föras till sjukhus.


TT. Bussen undersöks av Statens haverikommission.

Man tror att olyckan skedde på grund av att den 60-årige föraren förlorade kontrollen över bussen. Nio personer omkom vid händelsen.

Rasbo 2007

Den 27 februari 2007 inträffade en olycka mellan Rasbo och Alunda, nordost om Uppsala, på länsväg 288. Klockan 06.45 krockade två lokalbussar från samma linje. De var på väg i olika riktningar och mötte varandra.

Det snöade och var minusgrader. Hovrätten kom fram till att det var flera olyckliga omständigheter som utlöst olyckan, men övervägande väder och vind.


TT

I bussarna fanns främst personer som pendlade mellan sina jobb i Uppsala och Öregrund. Sex personer dog i olyckan och ytterligare tjugo personer skadades.

Mullsjö 2011

På onsdagsmorgonen den 14 december 2011 frontalkrockade en linjebuss och en lastbil. Olyckan skedde i en backe på riksväg 47 vid Mullsjö nära Jönköping.

Bussen hamnade på vägen och lastbilen hamnade delvis i diket. Flera personer blev fastklämda och 19 personer var inblandade i olyckan.


TT

Enligt uppgifter berodde olyckan på att det var halt på vägarna. Två personer omkom och omkring 17 personer skadades svårt. En av de som omkom var busschauffören.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.