Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen: Därför ska du aldrig varna andra för trafikkontroller

- 06/04/2017, 11:07 -
1 av 3

Facebook/TT

2 av 3

TT

3 av 3

Facebook

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook tar polisen upp vad som kan hända om du är "en sån som varnar".

Att bilister varnar varandra för stundande trafikkontroller är en vardag för polisen. På onsdagen gick polisen i Haninge och Nynäshamn ut på Facebook med en varning om varför du faktiskt inte ska varna andra.

Gruppbefälet Magnus skriver att de på tisdagen hade trafikkontroller i området med två civila polisbilar. Han skriver att de tyvärr åter såg hur mötande bilister varnade varandra genom ljussignaler. Se här vad polisen gjorde med en bilist som varnade andra för fartkontroller.

Facebook

Men varför är det här problematiskt undrar du?

Jo, Magnus skriver att två olika bilar kom in i kontrollen, fick blåsa och visa körkort. De berättade då att en bil hade blivit varnad, stannat och svängt in på en annan väg som var en omväg runt kontrollen. Då agerade poliserna snabbt och förstod exakt var bilen åkt. De begav sig snabbt dit.

Vet ni vad de möttes av? Jo, en karaktäristisk doft av marijuana och en förare som visade tydliga tecken på rattonykterhet och natkotikapåverkan. Så tack vare civilkurage så kunde polisen stoppa en annan förare från fortsatt färd – med en eventuell olycka som påföljd.

Magnus skriver: "är det dessa förare som du vill vara när just du varnar mötande bilister om en poliskontroll". Han skriver också att du som förare inte har en aning om vem sitter i den mötande bilen och att du kanske hjälper en kraftigt rattonykter person att komma undan. "För att strax därefter orsaka död och kaos", skriver polisen.

Inlägget avslutas med en uppmaning: "Snälla tänk efter och sluta varna!" och har verkligen väckt reaktioner. 7 400 stycken för att vara exakt. Kommentarerna är oftast anklagande mot personer som varnar:

"Har man rent mjöl i påsen behöver man inte bli varnad överhuvudtaget men ni svin som sitter å kör påverkade av både det ena och det andra ni ska bort från vägarna. Sluta varna det är patetiskt"

"Alltså jag blir chockad när jag läser, att vuxna människor sitter o gör ner polisen jobb!".

Några tycker dock att varningar är bra för att man "uppmärksammar andra på att ta det lugnt i trafiken". Vad tycker du?

Samma gruppbefäl skrev också en omtyckt lista på 10 saker du aldrig ska säga om du blir stoppad av polisen.

Brukar du varna andra bilister för trafikkontroller?