Rakhmat Akilov, 39, är mannen som misstänks för attacken

- 09/04/2017, 16:13 -

Den 39-åring som är misstänkt för lastbilsattacken är Rakhmat Akilov.

Rakhmat Akilov, 39, är mannen som misstänks för den fasansfulla attacken i centrala Stockholm, skriver Expressen.

TT

Dådet kostade fyra människor livet och Akilov är på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.

Han är nöjd

På söndagskvällen skriver Expressen att Akilov har erkänt att det är han som ligger bakom dådet. I förhör ska han ha sagt att han är nöjd med han gjort och att han uppnådde sitt mål.

Enligt uppgifter till Expressen var det ingen slump att Akilov utförde dådet just då och på den platsen. Han ska ha varit där tidigare och rekat området.

Det kom även uppgifter från Aftonbladet om att Akilov i förhör ska ha förklarat sitt motiv för polisen. Han ska bland annat ha sagt att han "bombar Sverige för att vi bombar hans land" och att "bombningarna i Syrien måste upphöra".

– Jag har kört på otrogna, ska han ha sagt enligt källor till Aftonbladet.

Han ska även ha uppgett att han fått order om att utföra attentatet direkt från IS i Syrien.

Nekades uppehållstillstånd

Han nekades uppehållstillstånd i Sverige, men är folkbokförd i en förort utanför Stockholm. Han ska dock ha bott på en annan plats sedan ett tag tillbaka. Möjligtvis i Vårberg där polisen gjorde ett stort tillslag under lördagen.

Hans kollegor har beskrivit honom som "en vanlig arbetare" som inte pratar om religion eller politik. Han beskrivs som en familjefar som ville tjäna pengar till sin familj som byggjobbare. Frun och barnet bor utomlands och mannen ska ha fyra stycken barn.

Men sedan början av 2017 var Akilov arbetslös och enligt uppgifter till Aftonbladet så ska han ha sagt till en före detta kollega bara en månad innan attentatet att det enda han gjorde var att "röka och sova".

På sociala medier har mannen uttryckt sympatier för terrorgruppen IS och han ska enligt en poliskälla ha chattat med en okänd person i anslutning till dådet. Mannen har dessutom gillat bilder från tidigare terrorattacker, exempelvis när en bomb exploderade i Boston under ett maratonlopp 2013.

Mannen ska ha hoppat ut ur förarhytten på lastbilen, efter attacken, blödande, med både bränn- och glassplitterskador.

Den första bilden togs 14:55, bara minuter efter attacken, visar hur mannen tar rulltrappan ner i tunnelbanan från markplan.

Den misstänkte gärningsmannen. Bildkälla: TT

Mannen har sedan snabbt tagit sig över tunnelbaneperrongen och fångades på bild en andra gång två minuter senare vid en annan uppgång.

Mannen ska sedan ha tagit sig från centralstationen med Arlanda Express. Först i riktning mot Arlanda, sedan tillbaka in mot Märsta.

Mannen ska ha burit en rånarluva och hade glassplitter på sina kläder i samband med gripandet i Märsta under gårdagskvällen. Enligt uppgifter ska han på en blandning av ryska och svenska ha erkänt dådet för poliserna på plats.

Enligt uppgifter till Expressen kommer den misstänkte terroristen få kändisadvokaten Johan Eriksson som försvarare.

Eriksson är en av Sveriges mest namnkunniga advokater som flera gånger röstats fram av sina kollegor som den de helst skulle vilja bli företrädd av.

– Den anhållna mannen förekom i vårt underrättelseflöde tidigare. Men uppgifterna gick inte att belägga, sa Anders Thornberg vid Säpo under polisens pressträff på lördagseftermiddagen.

39-åringen har varit skriven på samma adress som en person med kopplingar till ekonomisk brottslighet, skriver Ekot.

Den personen var inblandad i en härva med bluffakturor som misstänktes för att skicka pengar till IS, dessa misstankar kunde dock aldrig bekräftas. Personerna dömdes sedan för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Mannen ska i en anställningsintervju ha skrutit om sina kunskaper i att hantera sprängämnen, det uppger en företagare för Expressen.

– Han visade upp ett intyg på att han hade sprängkunskaper och berättade att han kunde spränga också, säger företagaren till Expressen.

Arbetsintervjun genomfördes i höstas.

– I slutet av intervjun visade han upp ett intyg på att han hade sprängkunskaper och berättade att han kunde spränga också. Vi skrattade mest åt det och förklarade att vi inte höll på med det. Det krävs helt andra tillstånd i Sverige för det, säger byggföretagaren till Expressen.

Akilov är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Lars Byström, presstalesman vid polisen, sa under lördagsmorgonen till Ekot att den anhållna mannen sannolikt är den som körde lastbilen.

– Ja, som jag förstår det är personen anhållen för gärningsmannaskap, så det är troligtvis chauffören, sa Byström i Ekot under lördagsmorgonen.

Rakhmat Akilov misstänks vara den som körde lastbilen.

Mannen är anhållen på den högre misstankegraden, men för att han ska kunna hållas kvar hos polisen måste han häktas inom tre dagar.

För att kunna häkta måste åklagaren också ha tillräckligt starka bevis för att kunna hålla kvar honom.

Under söndagens presskonferens berättade polisen att den misstänkte gärningsmannen hade sökt uppehållstillstånd i Sverige 2014 men fått beslut om utvisning 2016.

I december ombads han lämna landet och i februari 2017 överlämnades ett verkställningsbeslut till polisen och den 24 februari blev han efterlyst.

Polisen bekräftade också under presskonferens att 39-åringen visat sympatier för bland annat IS.

– Vi vet att den misstänkte har utryckt sympatier för IS och andra extrema organisationer, sa polisen.

Läs mer om Rakhmat Akilov här.

Läs mer om attacken i Stockholm:

9 saker du behöver veta om attacken i centrala Stockholm

Video: Här flyr folk från misstänkt terrordåd i centrala Stockholm

Här är bilderna som visar lastbilsattacken i centrala Stockholm

En anhållen för inblandning i attacken i Stockholm – det här vet vi om honom

Så flydde misstänkte terroristen till tunnelbanan efter attacken

Säpo: Mannen har förekommit i utredningar tidigare

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.