Under tisdagen häktades Rakhmat Akilov misstänkt för terrorbrott genom mord.
1 av 2
Under tisdagen häktades Rakhmat Akilov misstänkt för terrorbrott genom mord. - Foto: Facebook/TT
Tingsrätten avslog Akilovs ansökan på att byta ut Johan Eriksson som försvarare. Akilov ville ha en sunnimuslimsk advokat – men fick som sagt nej.
2 av 2
Tingsrätten avslog Akilovs ansökan på att byta ut Johan Eriksson som försvarare. Akilov ville ha en sunnimuslimsk advokat – men fick som sagt nej. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Rakhmat Akilov häktas misstänkt för terrorbrott – har erkänt

Efter förhandlingar har nu Rakhmat Akilov blivit häktad i väntan på rättegång. Han har erkänt både brott och gärning.


På måndagen begärdes den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov häktad. Under tisdagen har häktningsförhandlingar pågått med stort säkerhetspådrag.

TT

– Här är väldigt mycket poliser, det märks att det är en speciell rättegång. Alldeles precis kom tre bilar med bombhundar som nu ska genomsöka lokalerna. Vi får inte heller fota mot huset, vilket är väldigt ovanligt, säger en fotograf från Aftonbladet som är på plats.

Akilov fördes in till förhandlingarna med gröna kläder och en grön tröja över huvudet. Rättens ordförande uppmanade senare Akilov att avlägsna tröjan på huvudet. I förhandlingarna, som skett bakom stängda dörrar, erkände den misstänkte terroristen väldigt snabbt att han står som skyldig till attacken som tog fyra människoliv via sin advokat. Han erkänner både brott och gärning.

Den 39-årige mannen som misstänks för attacken i Stockholm har nu alltså blivit häktad. Datumet för åtal är satt till senast den 11 maj. Han ska genomgå en sinnesundersökning för att se om det finns ett skäl till att döma honom till rättspsykiatrisk vård. Än så länge är det bara spekulationer.

Rättens ordförande säger att det finns en risk att Akilov avviker om han släpps fri. Det finns dessutom risk för att han undanröjer bevis och fortsätter sin brottsliga karriär.

Finns det en möjlighet för Akilov att ta tillbaka sitt erkännande? Ja, det är han faktiskt helt rätt till.

Hur reagerade han på beslutet om häktning? Han kan ses nicka väldigt lugnt.

Polisen misstänkte att utredningen kan ta upp emot ett år – men rättegången sätter igång snabbare än väntat.

Rakhmat Akilov

Hela rättsprocessen har inte fortgått utan problem. Under gårdagen begärde Akilov att få byta advokat. Hans försvarare Johan Eriksson bad att bli entledigad från sitt jobb eftersom hans klient krävde en sunnimuslimsk advokat. Det tyckte inte tingsrätten var skäl nog och nekade ansökan.

TT. Johan Eriksson utanför rättssalen.

Ytterligare en person är anhållen skäligen misstänkt för inblandning i attacken. Tingsrätten har tills imorgon, onsdag, på sig att begära mannen häktad. Här är vad vi vet om den andre misstänkte.

Tidigare har det framkommit att Akilov ska ha erkänt brottet direkt när han greps av polisen.

Läs också om varför Akilov skulle utvisas från Sverige och fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Eller om Akilovs dolda liv på Facebook där han bland annat propagerat för IS.

Under gårdagen kunde Nyheter24 avslöja nya detaljer om att Akilov varit del av en hemlig IS-chatt – och att han troligtvis svor trohet till IS i anslutning till dådet.

Se hur människor i sista sekund klarar sig från att bli påkörda av lastbilen:

Läs mer om attacken i Stockholm:

9 saker du behöver veta om attacken i centrala Stockholm

Video: Här flyr folk från misstänkt terrordåd i centrala Stockholm

Här är bilderna som visar lastbilsattacken i centrala Stockholm

En anhållen för inblandning i attacken i Stockholm – det här vet vi om honom

Så flydde misstänkte terroristen till tunnelbanan efter attacken

Säpo: Mannen har förekommit i utredningar tidigare

/
/
/
/
Senaste nytt

Pensionär? Så kan du spara 36 000 kronor på att undvika dolda avgiften

Kan bli sänkt ISK-skatt 2025

Finansdepartementet arbetar med ett förslag på sänkt skatt på sparande på så kallade ISK-konton. Förslaget kan komma med i nästa höstbudget.

54-åring dödade och styckade sin vän – förvarade likdelarna i frysen

1 timme sedan
Det sista livstecknet från offret kom i oktober förra året. Två månader senare hittades kvarlevorna i en frys.

Nu avgörs Teslas stämning mot Postnord

1 timme sedan
Under eftermiddagen avgör Solna tingsrätt om Tesla ska få sina registreringsskyltar levererade av Postnord, trots pågående strejk. Detta sedan elbilsjätten stämt Postnord.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Hallsberg

1 timme sedan
"En personbil har körts av vägen och in i en stolpe vid korsningen Kullängsvägen/Tisarvägen i Hallsberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Göteborg: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Stöld av laser", skriver polisen på sin hemsida.