Tisdag 16 Aug
Stockholm

Jonas greps för rån – men sanningen var något helt annat

Jonas Hansen skapade ett stort polispådrag.
1 av 3
Jonas Hansen skapade ett stort polispådrag. Foto: TT/Jesper Nilsson
Han är filmare från Halmstad.
2 av 3
Han är filmare från Halmstad. Foto: Jesper Nilsson
Jonas hade bara fejkvapen, men greps misstänkt för förberedande till rån.
3 av 3
Jonas hade bara fejkvapen, men greps misstänkt för förberedande till rån. Foto: Jesper Nilsson

Jonas Hansen från Halmstad var på väg till inspelning – men greps av polis misstänkt för rån.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

24-åriga Jonas Hansen var på väg till en filminspelning när han plötsligt greps av polisen. Misstänkt för förberedelse till rån togs han tillbaka till Halmstad för polisförhör – när allt han hade var fejkvapen.

– Det kändes som om jag hade gjort något jättedumt, säger Jonas till Nyheter24.

Stoppades av flera poliser

Det var mitt i påskfirandet i lördags som Jonas skulle dra till Göteborg för att spela in en scen i den kommande långfilmen "Eyes of the Sun". Men han kom knappt halvvägs. Vid Heberg utanför Falkenberg stoppades bussen av flera polisbilar.

– När jag såg polisen tänkte jag att det bara var en typisk rutinkontroll. När de stannade bussen och pratade med chauffören tänkte jag att de bara skulle kolla så att han inte var full, säger Jonas som säger att han hade en känsla av att polisen var ute efter honom.

Snabbt intog tre poliser sina positioner i bussens bakre, främre och mittersta del och började söka igenom bussen. Ganska snabbt därefter bad de Jonas om legitimation. Det var då han förstod vad det rörde sig om.


Bild ur "Eyes of the sun"

"Såg det som allvarligt"

I sin väska hade Jonas bland annat en Spiderman-mask, en rånarluva och fejkvapen. Alla delar viktig rekvisita i filmen som handlar om en sociopat som utsätter sig för olika situationer för att uppleva känslor. Men utan den vetskapen skulle vem som helst nog bli lite rädd av att få se de sakerna i en medpassagerares väska.

Innan Jonas steg på bussen i Halmstad hade han tyckt att någon verkade reagera på hans väska – där vapnen stack ut eftersom de helt enkelt inte fick plats. Den personen ringde polisen och det var det som orsakade det stora polispådrag.

– Intitialt såg vi det som allvarligt, men det kan finnas en förklaring till det hela. Han har en förklaring till varför han bar på föremålet, som vi nu håller på att kolla upp, sade Ulrica Strömkvist, förundersökningsledare vid Halmstadpolisen, till Hallandsposten.

Fick en kick

Jonas togs tillbaka till Halmstad och sattes i häkte och förhör, men släpptes efter två timmar. Hans vapen skickades dock vidare till labb.

Så fort han släpptes sprang han till tågstationen och hann, med tio sekunders marginal, med ett tåg till Göteborg där en skådespelerska väntade. Han blev flera timmar sen men hann ändå fram, och kom 90 minuter innan inspelningen skulle börja.

– På ett sätt kan jag tänka att det var positivt för jag var lite slö i huvudet innan snuten tog mig. Men den här upplevelsen av att de ryckte i mig och förhörde mig behövde jag vara klok och svara på frågor. Jag kände att jag blev klarare av det. För jag var ganska hype, snabb och effektiv när hon (skådespelerskan, reds. anm) väl kom, berättar Jonas.

Han har dock lärt sig att nästa gång ta med en större väska eller köra bil.

Har fått mycket kritik

Jonas har själv kollat igenom kommentarsfältet till artikeln Hallandsposten har skrivit om händelsen. Han ser att många är upprörda.

– De flesta har ju varit chockade över att jag gjorde det. Jag har läst lite om kommentarerna. Många är jätteupprörda och undrar hur dum i huvudet man får vara. “Hur kan han vara så osmaklig som gör något sånt här efter det som har hänt?”, säger han.

Efter terrorattacken i Stockholm?

– Ja exakt. Jag förstår att de blir sura, men om de bara visste hur jag var som person hade de inte kunnat vara lika upprörda. Jag är inte en del av de här mediekulturen riktigt och visste knappt att terrordådet hade hänt. Jag ser inte nyheterna och läser inte artiklarna, säger Jonas och fortsätter:

– Men om man gör det och är inne i den känslostormen och ser något som jag gör, så kan jag förstå att det är ganska elakt. Men som utomstående person som vill göra en rolig långfilm och vara glad så kanske de ska försöka se det istället. För ska vi hålla på att vara så jävla rädda och tycka att jag är ett svin, blir det inte som att terrorattentatet lyckades då om vi ska bli så här upprörda? Jag vet inte, säger Jonas till Nyheter24.

"Det är olämpligt"

Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen, vill poängtera att det är viktigt att aldrig visa vapenliknande föremål.

– Det är minst sagt olämpligt. För de som äger föremålet är det tydligt att det inte är ett riktigt vapen, men för omgivningen går det inte att avgöra. Inte ens vi poliser kan se om det är en replika eller äkta vapen, så man riskerar också att utsätta sig själv för fara. I det här fallet blev det ett onödigt pådrag, säger han till Hallandsposten.

Se även när den här rånaren slog till på helt fel ställe.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det rätt att gripa någon som har fejkvapen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.