Jakob har snart skrapat alla sina 1 000 Trisslotter.
1 av 3
Jakob har snart skrapat alla sina 1 000 Trisslotter. - Foto: Privat/TT
Men hur gick det egentligen?
2 av 3
Men hur gick det egentligen? - Foto: Privat
Det kan du läsa om i artikeln under.
3 av 3
Det kan du läsa om i artikeln under. - Foto: TT

Jakob köpte 1 000 Trisslotter – så mycket vann han

Jakob har under två månader skrapat nästan 1 000 Trisslotter för att testa "den statliga lyckan", nu går hans experiment mot sitt slut.


Jakob Vastamäki, 23, från Stockholm drog för nästan två månader sedan igång sin kampanj 1000Triss där han skulle testa "den statliga lyckan". Under de två månader som gått har Jakob fått nästan 31 000 följare på Facebook och över 35 000 på Instagram.

Projektet gick ut på att han köpte tusen Trisslotter för 30 000 kronor, direkt från egen ficka. Sedan har han skrapa mellan tolv och 20 Trisslotter varje dag sedan den 12 mars. Och varje skrap har dokumenterats på video inför de över 65 000 följarna.

Jakob under sitt allra första skrap. Bildkälla: Faksimil Facebook

Men nu är det bara 50 lotter kvar av de tusen som Jakob startade med, och han har under resans gång fått prata med flera personer som lärt honom mycket om spel. Bland annat har han pratat med Svenska Spel som berättade att det varje dag i Sverige säljs över 274 000 Trisslotter i Sverige.

– Det är helt banans! Jag trodde mina tusen var mycket, men när jag köpt dem så såldes det alltså minst 273 000 andra samma dag! Det bevisar ju verkligen att staten fått oss att tro att man kan vinna på de där små papperslapparna. Staten får alltså in över 8,2 miljoner kronor per dag – bara på Trisslotter, säger Jakob till Nyheter24.

Jakob har skrapat mer flera kändisar under sitt experiment. Här med Clara Henry. Bildkälla: Faksimil Facebook

Jakob har också pratat med kända personer så som Mark Levengod, Skavlan, Clara Henry, David Batra och Simon Sköld, men även med Philip Mårtensson som är spelberoende och mentalisten Henrik Fexeus.

– Det jag tyckte var en av de mest spännande sakerna att få reda på var när Henrik Fexeus förklarade vad som händer i hjärnan när vi skrapar lotter. Det är viktigt att förstå varför det är så kittlande (du kan se Henrik Fexeus förklaring här).

Jakob skrapar lotter med mentalisten Henrik Fexeus. Bildkälla: Faksimil Facebook

Men en person som Jakob inte fått träffa på de två månader som gått, och den person som egentligen varit den viktigaste att träffa, är civilminister Ardalan Shekarabi.

– Jag har sökt staten sedan dag ett och bett om en intervju, jag granskar ju ändå "den statliga lyckan" så då måste jag ju prata med staten. Men de har vägrat ge mig ens 20 minuter på sex veckor, trots att jag skickat flera påminnelser. Jag känner mig arg och ledsen. Det enda jag kan tolka det som är att de inte vill svara på mina frågor, säger Jakob.

Jakob med sina Trisslotter. Bildkälla: Privat

Nu när Jakobs Trissresa leder mot sitt slut känner han att han lärt sig otroligt mycket, och han har framför allt förstått hur svårt det är att vinna. Bland annat har han tagit reda på att på 16 miljoner lotter är det bara 380 av dem som ens är 10 000 kronors vinster.

Men hur har det då gått för Jakob? Han lade ju ut 30 000 på lotterna.

– Tills idag har jag fått tillbaka 20 080 kronor, vilket är mer än vad jag någonsin kunnat tänka mig. Men det beror ju på att jag hade den extrema turen att vinna 10 000 kronor, men sedan den storvinsten har jag bara vunnit småsummor. Så det var väl tur i oturen att jag bara ligger 10 000 kronor back.

Jakob då han vann 10 000 kronor. Video längre ner i artikeln. Bildkälla: Faksimil Facebook

Han säger också att han många gånger under de två månaderna bara längtat tills experimentet ska vara över. 

– Det har tagit upp en enorm del av mitt liv, vilket känts jobbigt. Men nu när det snart är över börjar det kännas ledsamt, för jag har ju haft så himla roligt också. Jag har verkligen bara fått nätkärlek och det känns som jag fått 65 000 nya bästa vänner. Jag kommer verkligen sakna interaktionen med mina följare. Men som jag brukar säga: vi ses nästa gång. Jag kommer säkert ha en massa roliga projekt även i framtiden.

Så här såg alla Jakobs nitlotter ut. Bildkälla: Privat

Kommer du någonsin mer köpa en Trisslott?

– Nej, jag kommer inte köpa en enda Trisslott till i mitt liv. Och jag hoppas att ingen kommer ge mig någon heller, jag kommer typ bara bli arg, avslutar Jakob.

Du kan se Jakobs film från när han drog igång experimentet i mars här under.

Och du kan även se Jakobs skrap när han vinner 10 000 kronor i spelaren under.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
Har du skrapat en Trisslott?
Tack för din röst!