Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pappers: Vänstern värre för s än AMF

- 06/04/2009, 13:42 -

AMF-affären har viss del i opinionsraset för socialdemokraterna

AMF-affären har viss del i opinionsraset för socialdemokraterna. Men även alliansen med miljöpartiet och vänsterpartiet har skadat socialdemokraternas politik, enligt Pappers ordförande.

Jan-Henrik Sandberg, ordförande för LO-förbundet Pappers, har fortsatt förtroende för LO-basen Wanja Lundby-Wedin. Det säger han till TT inför LO:s styrelsemöte som börjar vid lunchtid.

De flesta ordförandena har anlänt till mötet, men ingen ville ge några närmare kommentarer till det stora pressuppbåd som har samlats på Norra Bantorget.

Sandberg tror att Lundby-Wedins agerande i AMF Pension-affären till viss del har sänkt Socialdemokraternas opinionssiffror.

– Jag skulle tro att den delvis har en koppling, men att det i grund och botten är andra problem som gör att partiets opinionssiffror rasar, säger Sandberg.

Socialdemokraterna måste ta hänsyn

– Politiken blir lite låst. Den socialdemokratiska politiken måste ta hänsyn till de andra partierna och de i allt för stor utsträckning för att det ska vara nyttigt för opinionssiffrorna, menar Sandberg.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven vill inte säga om han fortfarande har förtroende för LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– Inga kommentarer före styrelsemötet klockan 12 i dag, säger han till TT.

Däremot håller Löfven med Lundby-Wedin om att socialdemokraternas ledare Mona Sahlin inte ska ha någon åsikt om i fall Lundby-Wedin bör sitta kvar i AMF:s styrelse.

– Med all respekt för Mona Sahlin så är det inte partiets sak, säger Löfven.

Pia Nilsson, riksdagsledamot (s), är "förvånad över den moraliska flathet som LO-ledaren besitter".

I en debattartikel på politikerbloggen anser hon att opinionsraset på 9 procent bland annat går att härröra till bonusprogram och Lundby-Wedin och välkomnar att Lundby-Wedin lämnar AMF-styrelsen.

"Klokt, men räcker det? Ja, det återstår att se. Ett stort bekymmer är att hennes moraliska betänkligheter spiller över på vårt parti", skriver hon.

"Jag begriper inte hur hon ska klara av att hävda pensionärernas rätt till en anständig pension på ett trovärdigt sätt. Jag begriper inte hur hon ska kunna hävda låginkomsttagarnas intressen framför höginkomsttagarnas på ett trovärdigt sätt."

Skrivet av: