Måndag 27 Jun
Stockholm

Har du ett missat samtal från det här numret? Ring inte upp

Under de senaste dagarna är det flera personer i Sverige haft missade samtal från nummer som börjar med landskoden +252.
1 av 2
Under de senaste dagarna är det flera personer i Sverige haft missade samtal från nummer som börjar med landskoden +252. Foto: TT
Landskoden leder till Somalia.
2 av 2
Landskoden leder till Somalia. Foto: TT

Under de senaste dagarna är det flera personer i Sverige haft missade samtal från nummer som börjar med landskoden +252.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under de senaste dagarna är det flera personer i Sverige, bland annat i Umeå och Skellefteå, som har blivit uppringda och haft missade samtal från nummer som börjar med landskoden +252, vilket är från Somalia, skriver Västerbottens-Kuriren.

Nu går både teleoperatören Telia och polisen ut med en varning om att man inte bör svara eller ringa upp numret.

– Väntar man inget samtal så ska man kanske inte svara om det ringer från det här landsnumret, berättar Calle Persson, vid polisen i region syd för Expressen.

Persson ska själv ha blivit väckt av det misstänkta bluffsamtal med det landsnumret.

Polisen utreder nu om det finns ett brottsligt syfte bakom samtalen. Tidigare då liknande nummer härjat har personer som svarat fått saftiga räkningar eftersom det varit inställt på att mottagaren betalat för samtalet.

I andra fall har det handlat om att personer som svarat kopplats till en telefonsvarare som läser upp sagor, eller dikter, men som sedan snabbt lägger på. Tanken är då att den som blivit uppringd ska bli nyfiken och ringa tillbaka, vilket också kan bli en dyr historia.

– Det verkar komma i sjok, senast var det 2015 som det här dök upp. Uppmaningen är att man inte ska ringa tillbaka på dessa samtal, säger Marcus Haglund, som är pressansvarig på Telia.

Polisen har dock inte fått in några anmälningar om det misstänkta bluffnumren ännu, men misstänker man att man blivit utsatt för brott är det bra att anmäla, skriver Expressen.

I spelaren nedan kan du se videon avslöjar kaffekedjans bluff.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du blivit uppringd av ett +252-nummer?
Tack för din röst!
Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.