Dagens Nyheter avslöjar att Säpo bedriver spaning på minst två personer som befaras utföra nytt terrorattentat i Sverige.
Dagens Nyheter avslöjar att Säpo bedriver spaning på minst två personer som befaras utföra nytt terrorattentat i Sverige. - Foto: TT

Säpo: Minst två personer befaras planera terrorattack i Sverige

Enligt hemliga dokument planerar minst två personer nya attentat i Sverige. Säpo vägrar kommentera utredningen.


Säkerhetspolisen befarar att minst två personer är inblandade i en planering av ett nytt terrorattentat i Sverige. Under stort hemlighetsmakeri bedriver Säpo nu en spaning, avslöjar Dagens Nyheter.

TT

I mitten av maj beslutades nya spaningsåtgärder och det rör sig om en utredning som befinner sig i ett väldigt tidigt skede. Själva misstankarna måste därmed stärkas innan en förundersökning kan inladas eller gripanden kan ske.

Dagens Nyheter har sett ett hemligt dokument daterat 19 maj 2017 från Säpo som bedriver spaningen – som är aktiv just nu. I dokumentet står att de intressanta personerna kan "misstänkas för inblandning i planeringen av terrorattentatet". Det har Säpo som juridisk grund för att bedriva undersökningen.

Säkerhetspolisen vill inte, när DN konfronterar dem, kommentera dokumentet eller insatsen.

– Enskilda ärenden eller vår operativa verksamhet är ingenting som Säkerhetspolisen kommenterar. Anledningen är att vi då skulle riskera att förstöra vårt egna operativa arbete, säger Nina Odermalm Schei, presschef vid Säpo, till DN.

Trots den nya upptäckten har inte terrorhotnivån höjts i Sverige.

TT

Sverige skakades 2017 av ett attentat i centrala Stockholm. Läs här om den misstänkte terroristen Rakhmat Akilovs hemliga liv på Facebook.

TV: Här är offren som förlorade sina liv till terrorn i Stockholm

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för ett nytt attentat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

En besökande fransman försökte stoppa knivmannen som dödade flera personer i ett köpcentrum i Sydney i helgen. Nu kan han belönas med medborgarskap, föreslår Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Stockholm

"En förare av en personbil har blivit påkörd av en lastbilschaufför på Essingeleden. Lastbilen avvek därefter från platsen.", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

Spiran på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn har kollapsat i samband med den pågående branden. Kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.