Bombtillverkare ännu anhållna

Två pojkar, 15 och 16 år, sitter fortfarande anhållna.


Efter tips om misstänkt lukt gjorde polisen tillslag mot två flerfamiljshus i Bromma i västra Stockholm i natt. I husen hittades uppemot 100 liter vätskor som skulle ha kunnat användas till hemmagjorda bomber.

Två pojkar, 15 och 16 år gamla, anhölls tidigt i morse misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Pojkarna är anhållna ska troligen höras i morgon, enligt polisen.

Polisen gjorde husrannsakan i de båda lägenheterna sedan grannar i det ena huset larmat om konstiga lukter.

Åtta polispatruller arbetade i natt med utrymning, avspärrningar och transport av fynden. Polisens tekniker med bombvagn tog hand om kemikalierna. Sammanlagt rör det sig om uppemot 100 liter kemikalier.

– Det här inget som man normalt har hemma i sin lägenhet, utan det är dunkvis med de här olika ämnena, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid polisen.

Han konstaterar att det är ämnen som inte är så farliga om de förvaras separat. Det som gör fyndet uppseendeväckande är mängden och sammansättningen av olika kemikalier.

I det inledande förhöret hävdade pojkarna att de var enormt intresserade av kemi, men frågan är om det räcker som förklaring.

– Vi har valt att begära hjälp från Statens kriminaltekniska laboratorium så att vi kan få en bedömning om vad som är farligt, vad man har gjort, säger Kjell Lindgren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!