Barn på dagis. Pengar.
Lågbetalda yrken i sverige.

Här är Sveriges lägst betalda yrken

Det verkar orimligt att dessa yrken har en så pass låg lön med tanke på vilken slit det ligger bakom.


I förra veckan listade Nyheter24 de högst betalda yrkena i hela Sverige. De bäst betalda yrkena visade sig vara högt uppsatta chefer inom finans, bank och försäkring. Med en lön på extrema 120 400 kronor i månaden motsvarar det en barnskötares lön i fem månader.

Det skiljer, enligt statistik från SCB, 101 000 kronor i snittlön mellan det högst betalda och det lägst betalda yrket i Sverige. Givetvis innan skatten dragits. Hur mycket skatt man betalar beror på var man bor. I Stockholm är det cirka 30 procent av den intjänade lönen.

Samtliga uträkningar nedan är innan skatt, alltså bruttoinkomst. 

1. Marknadsundersökare och intervjuare

En marknadsundersökare tjänar i snitt 19 400 kronor i månaden. En årslön för yrket, 252 200 kronor, är därmed bara lite över vad en genomsnittlig bankchef tjänar på två månader. 

2. Café- och konditoribiträden

Personer som jobbar på café och konditori har en genomsnittslön på 20 400 kronor i månaden. En helt sparad årslön räcker till att köpa cirka 7,5 procent av en etta på Södermalm i Stockholm.

3. Hemservicepersonal

Den breda kategorin hemservicepersonal inkluderar bland annat vissa hemtjänstpersonal och anställda inom hemstädning. Snittlönen är inte lika bred – 20 500 kronor i månaden.

4. Servicearbetare (övriga)

En ännu bredare kategori som inkluderar de lägst betalda inom serviceyrket. Månadslönen ligger i snitt på 21 400 kronor i månaden.

5. Bärplockare och plantörer

De som jobbar med att plocka bär plockar däremot inte hem så mycket pengar i medellön. 21 900 kronor i månaden med andra ord. En bärplockare kan därmed köpa cirka 485 liter svenska jordgubbar för sin månadslön, medan en finansmäklare kan köpa cirka 2 282 liter.

6. Växtodlare och djuruppfödare (blandad drift)

Även om det är ett givande, men tufft, jobb att föda upp djur så är månadslönen låg. Genomsnittet ligger på 22 300 kronor i månaden.

TT

7. Eventsäljare och butiksdemonstratörer

22 500 kronor i månaden är genomsnittslönen för säljare vid event. Hela lönen räcker för att laga tre måltider till i genomsnitt 10 vuxna personer i en månad, en försäljningschef kan servera cirka 28 stycken i en månads tid (enligt statistik från Konsumentverket). 

8. Barnskötare

En barnskötare tjänar i snitt 22 600 kronor i månaden. Det räcker typ till 226 stycken fidget spinners. En specialistläkare kan köpa 750 stycken.

9. Restaurang- och köksbiträden

Samma månadslön ligger köksbiträden på – nämligen 22 600 kronor i månaden.

10. Taxiförare

En genomsnittlig taxiförare tjänar också 22 600 kronor i månaden. Vilket räcker till cirka 56 resor mellan Stockholm och Arlanda. En chef inom försäkring kan åka cirka 301 gånger.

Statistiken är hämtad från Statistiska Centralbyrån

Läs också om vilka jobb som anses vara de 10 mest underbetalda yrkena i hela världen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tjänar de här yrkena för dåligt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.