Måndag 17 Jan
Stockholm

Här är Sveriges lägst betalda yrken

Barn på dagis. Pengar.
Lågbetalda yrken i sverige. Foto:

Det verkar orimligt att dessa yrken har en så pass låg lön med tanke på vilken slit det ligger bakom.

Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I förra veckan listade Nyheter24 de högst betalda yrkena i hela Sverige. De bäst betalda yrkena visade sig vara högt uppsatta chefer inom finans, bank och försäkring. Med en lön på extrema 120 400 kronor i månaden motsvarar det en barnskötares lön i fem månader.

Det skiljer, enligt statistik från SCB, 101 000 kronor i snittlön mellan det högst betalda och det lägst betalda yrket i Sverige. Givetvis innan skatten dragits. Hur mycket skatt man betalar beror på var man bor. I Stockholm är det cirka 30 procent av den intjänade lönen.

Samtliga uträkningar nedan är innan skatt, alltså bruttoinkomst. 

1. Marknadsundersökare och intervjuare

En marknadsundersökare tjänar i snitt 19 400 kronor i månaden. En årslön för yrket, 252 200 kronor, är därmed bara lite över vad en genomsnittlig bankchef tjänar på två månader. 

2. Café- och konditoribiträden

Personer som jobbar på café och konditori har en genomsnittslön på 20 400 kronor i månaden. En helt sparad årslön räcker till att köpa cirka 7,5 procent av en etta på Södermalm i Stockholm.

3. Hemservicepersonal

Den breda kategorin hemservicepersonal inkluderar bland annat vissa hemtjänstpersonal och anställda inom hemstädning. Snittlönen är inte lika bred – 20 500 kronor i månaden.

4. Servicearbetare (övriga)

En ännu bredare kategori som inkluderar de lägst betalda inom serviceyrket. Månadslönen ligger i snitt på 21 400 kronor i månaden.

5. Bärplockare och plantörer

De som jobbar med att plocka bär plockar däremot inte hem så mycket pengar i medellön. 21 900 kronor i månaden med andra ord. En bärplockare kan därmed köpa cirka 485 liter svenska jordgubbar för sin månadslön, medan en finansmäklare kan köpa cirka 2 282 liter.

6. Växtodlare och djuruppfödare (blandad drift)

Även om det är ett givande, men tufft, jobb att föda upp djur så är månadslönen låg. Genomsnittet ligger på 22 300 kronor i månaden.

TT

7. Eventsäljare och butiksdemonstratörer

22 500 kronor i månaden är genomsnittslönen för säljare vid event. Hela lönen räcker för att laga tre måltider till i genomsnitt 10 vuxna personer i en månad, en försäljningschef kan servera cirka 28 stycken i en månads tid (enligt statistik från Konsumentverket). 

8. Barnskötare

En barnskötare tjänar i snitt 22 600 kronor i månaden. Det räcker typ till 226 stycken fidget spinners. En specialistläkare kan köpa 750 stycken.

9. Restaurang- och köksbiträden

Samma månadslön ligger köksbiträden på – nämligen 22 600 kronor i månaden.

10. Taxiförare

En genomsnittlig taxiförare tjänar också 22 600 kronor i månaden. Vilket räcker till cirka 56 resor mellan Stockholm och Arlanda. En chef inom försäkring kan åka cirka 301 gånger.

Statistiken är hämtad från Statistiska Centralbyrån

Läs också om vilka jobb som anses vara de 10 mest underbetalda yrkena i hela världen.

Tjänar de här yrkena för dåligt?
Tack för din röst!
Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela