Populär sushi-kedja ville hylla Pride – genom grovt rasistisk nidbild

- 02/08/2017, 18:07 -
Den populära sushikedjan la upp en rasistisk nidbild på Facebook – och kritiseras nu starkt.
1 av 4

Den populära sushikedjan la upp en rasistisk nidbild på Facebook – och kritiseras nu starkt.

TT/Facebook

Så såg bilden ut, som smög sig in bland budskapet "Love is love".
2 av 4

Så såg bilden ut, som smög sig in bland budskapet "Love is love".

Facebook

När kedjan därefter bad om ursäkt, var det många som snarare tyckte att de skyllde ifrån sig.
3 av 4

När kedjan därefter bad om ursäkt, var det många som snarare tyckte att de skyllde ifrån sig.

Skärmdump

Nu har restaurangen reviderat sin ursäkt, men fortfarande är många inte nöjda.
4 av 4

Nu har restaurangen reviderat sin ursäkt, men fortfarande är många inte nöjda.

Facebook

Restaurangkedjan ville fira att Pride-veckan kickats igång. Men bland budskapet "Love is love" dolde sig det rasistiska fotografiet.

Den populära kedjan Sushirullen har länge kunnat stoltsera med sina fina recensioner på Facebook. Bland annat skriver en glad hobbykritiker att restaurangen levererat "Den bästa sushin jag har ätit!". Men under gårdagen inleddes en serie händelser som skulle få upp mot 50 enstjärniga betyg att rassla in på sidan, under loppet av bara tolv timmar.

Varför?

Jo, restaurangkedjan hade publicerat en grovt rasistisk nidbild, med avsikten att hylla Pride-festivalen. Bilden, där två personer syns bära kroppskostymer utrustade med jättepenis och stora bröst, hade smugit sig in bland budskapet "Love is love" och en ytterligare bild på just en sushirulle.

Personerna på bilden är även sminkade med blackface, en teatersminkning som har sina rötter från USA under tidigt 1900-tal, där avsikten var att förtrycka och förlöjliga afroamerikaner.

Händelsen menar Johan Falk, VD på företaget, är oturlig.

– Det är ju oturligt. Inte så mycket annat än just det. Avsikten var att lägga upp en bild från Pride, vilket det var. Vi tänkte inte en annan tanke än Pride, som handlar om just öppenhet oavsett etnicitet, säger han till Nyheter24.

I det första inlägget som dök upp under gårdagen förklarade Sushirullen att de just var "stolta att närvara" på Pride. Men fokus hamnade istället, föga förvånande, på den rasistiska bilden.

En person la upp en skärmdump i den antirasistiska Facebook-gruppen Postkolonialt perspektiv, och kritiken lät sig inte vänta.

Upprörda Facebook-kommentarer.Skärmdump

Kritiseras för dålig ursäkt

Efter att ha insett att de gjort fel raderade restaurangkedjan sitt inlägg, och la upp en ursäkt. Men den dög inte. Bland annat gick följande att läsa i ursäkten:

"Jag skulle heller inte kunna tänka mig att företrädare för Pride skulle godkänna medvetna rasistiska inslag på sin parad så det är nog många fler än jag som inte drar några rasistiska kopplingar till detta. Men då det skapat reaktioner hos er så plockar vi givetvis bort bilden direkt och ber ödmjukast om ursäkt till alla som tagit illa vid sig av denna bild."

Problemet, menar många, är att företaget bett om ursäkt till de "som tyckte att bilden var rasistisk", snarare än att be om förlåt för att de faktiskt la upp en rasistisk bild.

"Tänker inte spendera en enda krona till på detta ställe och uppmanar alla som är emot rasism att göra desamma. Det är en sak att vara ignorant och be om ursäkt det är en annan att försvara sin rasism och påstå att de som påpekar det bara är "hatiska" och kränkta.", skriver en person på Facebook.

Företagets ägare är dock av en annan åsikt, och menar att händelsen blåsts upp.

– Det är en nidbild, punkt slut. Men avsikten med posten har misstolkats. Det fanns ingen tanke om att välja en nidbild, det var ett misstag. Vi har inte en organisation med 411 granskningar och en hel mediegrupp. Shit happens och vi tog ansvaret och tog bort bilden, säger Falk.

Pride tar inget ansvar för personerna på bilden

Samtidigt vill inte Stockholm Pride ta något ansvar för bilden, som enligt sushirestaurangen ska ha fotats i fjolårets parad. I ett mejl skriver de:

"Ekipage anmäler sig till paraden på förhand. Privatpersoner är välkomna att ansluta till paraden. De som kan avvisa deltagare är polisen och då om det är deltagare som inte följer allmänna regler för demonstrationer. Till den refererade bilden har Stockholm Pride ingen kommentar."

Det är inte första gången rasism har förekommit i Pride-paraden. 2013 anmälde Afrosvenskarnas riksförbud Stockholm Pride då en person bar blackface i tåget. 

– Lagen om hets mot folkgrupp är tydlig, rasistiska meddelanden kan dömas. Om den här personen hade haft ett hakkors på sig i Prideparaden hade det inte varit någon diskussion om att det varit hets mot folkgrupp. Vi menar att blackface är ett klassiskt rasistiskt motiv, sa Kitimbwa Sabuni, förbundets talesperson, till Svenska Dagbladet då.

Efter kritikstormen mot Sushirullen har företaget nu lagt upp en ny, reviderad ursäkt på sin Facebooksida. Dock är det fortfarande många som inte heller vill godta den.

Sushirullen på FacebookSå gick det att läsa i Sushirullens senaste ursäkt. Bildkälla: Skärmdump.

En kommenterar lät såhär:

"Den här ursäkten hade känts genuin om du hade låtit förra ursäkten med tillhörande kritik vara kvar. Transparens är viktig. Det är intressant hur det endast är vita människor som godkänner Sushirullens ursäkt samt försvarar hela grejen. Det är även intressant hur dessa resonerar i stil med att kritik = hat. Ni vill inte ens förstå. Check your privileges. Det är inte svårt."

DEBATT: Vi hjälpte den misshandlade mannen – blev utsatta för rasism

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du att bilden var rasistisk?