44 miljoner kronor försvann på bara några minuter.
1 av 4
44 miljoner kronor försvann på bara några minuter. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Pengarna återfanns aldrig och ingen dömdes för det stora rånet på Arlanda flygplats 2002.
2 av 4
Pengarna återfanns aldrig och ingen dömdes för det stora rånet på Arlanda flygplats 2002. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men nu kliver den svenske artisten Leo Carmona fram och erkänner att han både planerade och utförde den spektakulära kuppen.
3 av 4
Men nu kliver den svenske artisten Leo Carmona fram och erkänner att han både planerade och utförde den spektakulära kuppen. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Arlanda flygplats.
4 av 4
Arlanda flygplats. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Här är sanningen bakom Arlandarånet 2002

Den har kallats för den största kuppen i Sveriges historia. Nu erkänner artisten Leo Carmona att han genomförde Arlandarånet 2002.


44 miljoner kronor försvann på bara några minuter. Pengarna återfanns aldrig och ingen dömdes för det spektakulära rånet på Arlanda flygplats 2002.

Men nu kliver en person som var delaktig i det fram och berättar om sin inblandning.

Det är i en intervju med tidningen ETC som den svenske artisten Leo Carmona, som 2008 grundade den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen, nu erkänner att han både planerade och utförde den spektakulära kuppen.

– Jag planerade det och var med och utförde det. Och jag ångrar det djupt, det har förstört mitt liv. Jag kommer att kontakta väktarna som utsattes och be om förlåtelse, säger Leo Carmona till ETC.

Arlanda flygplats. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Det var den 12 juli 2002 som tre maskerade rånare forcerade en grind till Arlanda flygplats. De körde rakt in på landningsbanan.

Där mötte de upp ett SAS-plan från London som hade en stor mängd utländsk valuta i lasten. Rånarna överföll två väktare och ska sedan ha åkt därifrån med pengasäckar till ett värde av 44 miljoner kronor.

Pengarna har aldrig hittats och ingen har heller dömts för det spektakulära rånet. Nu i juli preskriberades fallet, och då valde alltså Leo Carmona att berätta om sin delaktighet.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Leo Carmona, som sedan sedan 2004 sitter på Skänninge-anstalten utanför Linköping dömd till livstids fängelse för anstiftan till mord, känner idag ånger för sitt tidigare kriminella liv.

– Med musiken och skrivandet till hjälp vill jag bidra till att krossa illusionen av det lyckliga kriminella livet där alla är bröder och tar hand om varandra och där det inte finns girighet och maktbegär. Idag har jag lyckats vända mitt liv och gör något produktivt och konstruktivt. Jag hoppas att jag kan vara en förebild för folk med liknande bakgrund som mig, säger han till ETC.

Se också klippet med där 18-åriga Sajad dödshotades av rånare – och gjorde något som få skulle våga:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Ran
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Minns du Arlandarånet 2002?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.