Silbersky: Östberg fri om en månad

Advokat Leif Silbersky tror att Annika Östberg är ute om en månad.


I går kom uppgifter om att svenska Annika Östberg, som suttit fängslad i USA i 27 år, är på väg att flyttas till Sverige.

Advokat Leif Silbersky, som var Annika Östbergs ombud för tio år sedan, tror att hon har stora möjligheter att slippa fängelset efter en kortare tid på anstalt i Sverige.

– Jag blir inte förvånad om hon är ute om en månad. Regeringen kommer att bevilja henne nåd och släppa henne fri om den inte lovat USA att hon inte ska försättas på fri fot. Men detta har jag svårt att tro. Skulle det ändå vara så innebär det att hon får avtjäna ytterligare några år utöver de många år hon redan avtjänat, säger Silbersky till TT.

Han är övertygad om att Annika Östberg aldrig skulle ha blivit dömd i Sverige för de brott hon dömts för i USA.

– Hon dömdes för att ha medverkat passivt till polismordet och det är inte straffbart enligt svensk rätt. Hon erkände för att hennes amerikanske advokat rekommenderat det, säger han.

Enligt Leif Silbersky, som träffat Annika Östberg i fängelset i Kalifornien, fälldes hon för att hon inte hindrade maken från att skjuta polismannen.

Den stat som lämnar ut en medborgare till ett annat land kan ställa villkor för att göra detta, till exempel att någon tidsbestämning av ett livstidsstraff inte får komma i fråga i fångens hemland.

– Enligt lagen kan den ena staten vilja uppställa villkor och då finns det inget som hindrar att vi går med på villkor. Men i majoriteten av fall uppställs inte villkor, utan vi övertar straffet så som det ser ut och då tillämpas vanliga svenska verkställighetsregler om möjlighet till att tidsbestämma ett livstidsstraff och vanliga regler om villkorlig frigivning, säger departementssekreterare Cecilia Riddselius på justitiedepartementets enhet för brottsmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete.

Hon är noga med att påpeka att hon enbart uttalar sig om regelverket och inte om Annika Östberg. I detta rättsfall vill justitiedepartementet liksom utrikesdepartementet och Kriminalvården inte säga ett enda ord än så länge.

Men av regelverket kan man dra slutsatsen att om USA ställt upp villkoret att Österberg inte ska få ett tidsbestämt straff i Sverige, så är den överenskommelsen överordnad den svenska lagen om tidsbestämt straff för livstidsdömda. Det gör den genom den internationella verkställighetslagen från 1972.

– Så skulle man kunna uttrycka det. Av lagen från 2006 om just omvandling av fängelse på livstid så finns det en bestämmelse just att sådana villkor måste respekteras, säger Cecilia Riddselius.

Men om USA ställt detta eller något annat villkor för att överlämna Annika Östberg vet vi alltså ännu inte.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte kommentera uppgifterna.

– Jag säger ingenting om det nu, säger han under ett besök i Luleå.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!