- Foto: TV4

TV4 kritiseras efter Erik Hörstadius uttalanden om #metoo

Stark kritik har riktats mot TV4:s Nyhetsmorgon efter Erik Hörstadius uttalanden om #metoo. För Nyheter24 utvecklar han sina resonemang.


Det är nog ingen som har missat den senaste veckans kampanj mot sexuella trakasserier och övergrepp under hashtaggen #metoo. På sociala medier har kvinnor gått ut och berättat om sina upplevelser.

Många kända mediemän har i dagarna blivit anklagade. Bland annat Martin Timell som nu har tagits ur tjänst av TV4. En annan känd anställd på Aftonbladet har satts på timeout tills vidare. Efter tumultet har TV4 hamnat i något av en internkris. 

Under dagens Nyhetsmorgon bjöds bland annat journalisten Erik Hörstadius, krönikör på Affärsvärlden, in för att prata om #metoo. 

Nu har det riktats stark kritik mot TV4 efter hans uttalanden på bland annat sociala medier.

Instagramkontot 1337-likes, som Tora Rydelius står bakom, som senaste veckan samlat in vittnesmål på sociala medier, är bara en av kritikerna.

– Vi får inte ta bort vardagens och festens glädjerika flört. Halvfulla farbrorns tafs som inte är illa menad, sa Hörstadius bland annat i TV-soffan. 

– Jag vill inte att de ska leva i en ren väldigt välputsad bubbla där de aldrig har sett eller hört någon göra bort sig på fyllan, säger han också om sina barn.

Tora skriver sin kritik under inlägget och trycker på att hon tycker han förminskar kvinnors upplevelser. 

"Han förminskar och ifrågasätter kvinnors upplevelser genom att säga att man inte ska ta anklagelser på allvar.", skriver hon.

TV4:s Åsa Örtengren, press- och PR-kontakt, säger till Nyheter24 att hon inte kan kommentera varför Nyhetsmorgon valde att boka in honom men att det är hans åsikter.

– Det är hans åsikt det han säger om fulla tafsande gubbar. Jag tror inte att någon tjej tycker att det är "äsch", ja något man borstar av och går vidare från. 

Till Nyheter24 säger Erik Hörstadius att det inte kom ut på det sättet han velat i Nyhetsmorgon, och själv menar han att han ändå tar avstånd från allt tafsande.

– Det jag försökte säga var att det också finns allmänna idioter, som på fyllan är maktlösa och harmlösa. Jag har själv blivit tafsad på hundratals gånger, av både män, men mest kvinnor, på ett ovälkommet sätt och jag har sett det som "ja men det är livets smuts". 

Han påstår också att människor är demoniska varelser som alltid kommer att bete sig illa på fyllan. 

– Vi ska inte rikta fokus på att slänga dem till vargarna, säger Erik till Nyheter24.

Uppdatering: 

TV4 Nyhetsmorgon säger till Nyheter24 att de ej håller med Erik Hörstadius. 

"I direktsändning kan det ibland vara svårt att moderera ett samtal. Nyhetspanelen är inbjuden för att diskutera sina egna åsikter som får stå för dem själva. Nyhetsmorgon håller inte med Erik Hörstadius om att det någonsin skulle vara ok med denna typen av beteende, vilket Jenny Strömstedt visar tydligt i dagens sändning"

Lyssna på intervjun med Erik i spelaren ovan

Se också videon där Linnéa ryter till mot sexförövare 

Läs också om vad Zara Larsson säger om #metoo

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
TV4
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med om kritiken?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.