Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
5258
reaktioner idag

TV4 kritiseras efter Erik Hörstadius uttalanden om #metoo

Stark kritik har riktats mot TV4:s Nyhetsmorgon efter Erik Hörstadius uttalanden om #metoo. För Nyheter24 utvecklar han sina resonemang.

TV4-kritiken

Det är nog ingen som har missat den senaste veckans kampanj mot sexuella trakasserier och övergrepp under hashtaggen #metoo. På sociala medier har kvinnor gått ut och berättat om sina upplevelser.

Många kända mediemän har i dagarna blivit anklagade. Bland annat Martin Timell som nu har tagits ur tjänst av TV4. En annan känd anställd på Aftonbladet har satts på timeout tills vidare. Efter tumultet har TV4 hamnat i något av en internkris. 

Under dagens Nyhetsmorgon bjöds bland annat journalisten Erik Hörstadius, krönikör på Affärsvärlden, in för att prata om #metoo. 

Nu har det riktats stark kritik mot TV4 efter hans uttalanden på bland annat sociala medier.

Instagramkontot 1337-likes, som Tora Rydelius står bakom, som senaste veckan samlat in vittnesmål på sociala medier, är bara en av kritikerna.

Video 1 av 2 För det första: Det är så otroligt symboliskt att vissa väljer att prata om att hänga ut folk på nätet nu! Nu när det handlar om våldtäktsmän! Ett brott man aldrig tagit på allvar. Återigen skyddas förövarna, av andra män och av rättssamhället. • För det andra: Han förminskar och ifrågasätter kvinnors upplevelser genom att säga att man inte ska ta anklagelser på allvar. • För det tredje: I det här klippet redovisar han väldigt tydligt det synsätt många män har på sexuella trakasserier. Det synsätt som gör att män fortsätter att tafsa, tjata och våldta kvinnor. • För det fjärde: Om hans döttrar aldrig råkar ut för ett sexistiskt skämt eller någon som gör bort sig på fyllan har vi kommit långt, men när det fortfarande finns män som uttrycker sig såhär och inte tar den här typen av brott på allvar kommer det aldrig att ske! • För det femte: Att ta tv-tid för att prata om fest, fylla och flört är att skada kampen och att förstöra för alla kvinnor som kanske äntligen får sin röst hörd.

A post shared by Min instagram (@1337likes) on

– Vi får inte ta bort vardagens och festens glädjerika flört. Halvfulla farbrorns tafs som inte är illa menad, sa Hörstadius bland annat i TV-soffan. 

Video 2 av 2 För det första: Det är så otroligt symboliskt att vissa väljer att prata om att hänga ut folk på nätet nu! Nu när det handlar om våldtäktsmän! Ett brott man aldrig tagit på allvar. Återigen skyddas förövarna, av andra män och av rättssamhället. • För det andra: Han förminskar och ifrågasätter kvinnors upplevelser genom att säga att man inte ska ta anklagelser på allvar. • För det tredje: I det här klippet redovisar han väldigt tydligt det synsätt många män har på sexuella trakasserier. Det synsätt som gör att män forsätter att tafsa, tjata och våldta kvinnor. • För det fjärde: Om hans döttrar aldrig råkar ut för ett sexistiskt skämt eller någon som gör bort sig på fyllan har vi kommit långt, men när det fortfarande finns män som uttrycker sig såhär och inte tar den här typen av brott på allvar kommer det aldrig att ske! • För det femte: Att ta tv-tid för att prata om fest, fylla och flört är att skada kampen och att förstöra för alla kvinnor som kanske äntligen får sin röst hörd.

A post shared by Min instagram (@1337likes) on

– Jag vill inte att de ska leva i en ren väldigt välputsad bubbla där de aldrig har sett eller hört någon göra bort sig på fyllan, säger han också om sina barn.

Tora skriver sin kritik under inlägget och trycker på att hon tycker han förminskar kvinnors upplevelser. 

"Han förminskar och ifrågasätter kvinnors upplevelser genom att säga att man inte ska ta anklagelser på allvar.", skriver hon.

TV4:s Åsa Örtengren, press- och PR-kontakt, säger till Nyheter24 att hon inte kan kommentera varför Nyhetsmorgon valde att boka in honom men att det är hans åsikter.

– Det är hans åsikt det han säger om fulla tafsande gubbar. Jag tror inte att någon tjej tycker att det är "äsch", ja något man borstar av och går vidare från. 

Till Nyheter24 säger Erik Hörstadius att det inte kom ut på det sättet han velat i Nyhetsmorgon, och själv menar han att han ändå tar avstånd från allt tafsande.

– Det jag försökte säga var att det också finns allmänna idioter, som på fyllan är maktlösa och harmlösa. Jag har själv blivit tafsad på hundratals gånger, av både män, men mest kvinnor, på ett ovälkommet sätt och jag har sett det som "ja men det är livets smuts". 

Han påstår också att människor är demoniska varelser som alltid kommer att bete sig illa på fyllan. 

– Vi ska inte rikta fokus på att slänga dem till vargarna, säger Erik till Nyheter24.

Uppdatering: 

TV4 Nyhetsmorgon säger till Nyheter24 att de ej håller med Erik Hörstadius. 

"I direktsändning kan det ibland vara svårt att moderera ett samtal. Nyhetspanelen är inbjuden för att diskutera sina egna åsikter som får stå för dem själva. Nyhetsmorgon håller inte med Erik Hörstadius om att det någonsin skulle vara ok med denna typen av beteende, vilket Jenny Strömstedt visar tydligt i dagens sändning"

Lyssna på intervjun med Erik i spelaren ovan

Se också videon där Linnéa ryter till mot sexförövare 

Läs också om vad Zara Larsson säger om #metoo

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med om kritiken?

Mer:

Peter Jihde kräver en intern utredning: "Vi får inte vara tysta"