Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är alla gånger Martin Timell betett sig som ett svin

Nyheter | 20/10/2017 17:17

Martin Timell har nu erkänt sina övergrepp och svinigheter mot kollegor på TV4. Men det är inte första gången han betett sig illa.

I samband med #MeToo-kampanjen har under dagarna flera kända medieprofilers vidriga brott och beteenden lyfts fram i ljuset. En av de drabbade är tv-personligheten Martin Timell, som nu fått sina uppdrag i TV4 inställda, efter det att han bland annat anklagats för en rad sexuella trakasserier.

Det var Lulu Carter som först påtalade hans ageranden på sin Instagram, där hon jämförde den tidigare folkkäre programledare med Harvey Weinstein. Efteråt har flera trätt fram och vittnat om hans övertramp.

Men den händige kändisbrorsan grisaktiga stil borde egentligen inte förvåna någon, med tanke på den mängd kontroversiella utspel vi sett under det senaste decenniet. Så varsågod: här är alla gånger Martin Timell betett sig som ett svin.

1. "Jag ska slå ner Palmlöf"

Ja, kanske minns ni den klassiska löpsedeln från Aftonbladet, där Timell i sann Liam-Neeson-i-Taken-anda gick ut och kungjorde för hela svenska folket att Olle Palmlöf, dåvarande komiker på P3, minsann skulle få sig en "sån fet jävla smäll". Utspelet kom efter att programmet PPK sänt en sketch där en Timell-imitatör kallat sin son för en "misslyckad abort". Grovt, kan tyckas, men om Palmlöf verkligen förtjänade att bli hotad med stryk är ändå tveksamt.

– Det är okej att skämta med mig, men ger man sig på min 15-årige son blir jag förbannad. Det här är det lägsta jag har hört, men den stora glädjen är att ingen lyssnar på P3 längre, och nu vet jag varför, sa Timell då till Aftonbladet, i den klassiska artikeln som ackompanjerades av tidernas kanske hårdaste foto.

Faksimil från AftonbladetKälla: Faksimil Aftonbladet

2. "Du kommer aldrig komma undan med att ljuga om mig"

Onekligen är det så att Timell verkar ha svårt för att ta ett skämt. När stå-upp komikern Albin Olsson i fjol skrev en rätt elak tweet om honom gick han i taket. I sin podcast berättar Olsson att skämtet, som inte var ett av hans stoltaste, skapade en oväntat stark reaktion. Och såhär lät det när Martin ringde upp för att utkräva en ursäkt (spola fram till 2:10):

3. Vad var det som hen-de?

De flesta minns hur hen-debatten under 2012 delade hela svenska folket i två läger. Många tyckte att ordet var larvigt och överflödigt, medan andra hävdade att det var rimligt att icke-binära kunde få ett pronomen att identifiera sig med, som samtidigt kunde täcka en lucka i det svenska språket. Svenska akademiens ställning var i linje med de sistnämnda, och plockade sedermera in ordet i SAOL. Gissa vilket läger Timell tillhörde?

Om ordet resonerade Timell följande, en tämligen intressant hållning med tanke på att han nu erkänt hur han själv betett sig.

– Jag hade med en tjej i Äntligen Hemma som var målare. Hon var fantastiskt duktigt, verkligen superbra – men hon slutade för att hon blev trakasserad av sina kollegor på sin vanliga arbetsplats. Hon fick höra saker som att ”Du ska inte tro att du är någon bara för att du är med i tv” och så där. Så varför lägga ner energi på ordet hen istället för att få in fler kvinnor? sa Timell till Café i en intervju.

4. "Jag skulle aldrig behandla någon på media såhär"

Så lät det när P3:s humorprogram återigen valde Timell som offer. Denna gång var det Praktikant-Fredde som var utskickad för att göra en provokativ intervju för Humorn i P3:s räkning. Tyvärr gick det inte riktigt som han tänkt sig då Timell röt åt honom att stänga av bandaren och avbryta intervjun.

5. Den gången han förstörde hela turistnäringen på Öland

Det må låta märkligt, men 2005 stod Martin Timell anklagad för att ha förstört turistnäringen på Öland. Populära platser på ön gjorde samma år ett rekordtapp motsvarade 15 000 besökare, varför Gösta Friberg, en dåtida näringsidkare på ön, gick ut och skyllde allt på honom. "Den där jävla Martin Timell", sa han enligt Ölandsbladet, just eftersom han menade att folk – istället för att besöka öns sevärdheter – stannade hemma och pyntade sina villor.

6. Spöade på en reporter tillsammans med Svennis

I en intervju med Nyheter24 kunde en anonym kvällstidningsjournalist berätta om en blöt utekväll som ska fått ett våldsamt slut.

– För ett par år sedan gick Martin Timell till handgripligheter när en reporter smygplåtade Timell när han var ute med Svennis och några brudar på krogen, men det hela tystades ner. Han är känd för sin elaka stil. Nu hör man inte så mycket om honom längre, men förut var han att riktigt arbetsmiljöproblem för journalister, sade journalisten då, till Nyheter24.

7. Sen var det ju det där andra också...

Ja just det, sextrakasserierna ja – som han under fredagen kunde erkänna i en stor intervju med Expressen. Där förklarade han bland annat beteendet såhär:

– Allt från flört till skämt, och jag har inte tänkt på hur kvinnor har uppfattat det här. Inte en sekund, sa han till Expressen.

Se mer: TV4-profilen: ”Martin Timell tog mig på rumpan”

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.


Brukade du titta på Äntligen Hemma?