Ångest, jul
Psykologens tips: Så här förebygger du ångest under jul - Foto: Bildkälla: Shutterstock

Psykologens råd: Så här förebygger du ångest under jul

Julen är inte bara en tid för glädje. För många är den förknippad ångest. Vi pratade med psykologen Britt-Marie Stridh om det.


Det finns många anledningar till ångest kring jul. Det kan handla om att en förlorat en anhörig som en brukade fira jul med, att en inte har kontakt med sin familj eller bara inte känner sig bekväm med att fira julen på traditionellt vis. 

Är du en person som tycker att julen känns jobbig och det ger dig ångest så finns det saker du kan göra. Nyheter24 pratade med psykologen Britt-Marie Stridh

Hon menar att det mesta handlar om vad en har för förväntningar, förhoppningar och föreställningar kring hur julen "ska vara". 

– Jag tror att det är den här föreställningen och drömmen om hur julen ska firas som är det problematiska.

Här är några råd för att minska på pressen och stressen kring julen. 

Fokusera på dig själv

Stridh berättar att det är viktigt att fokusera på vad en själv vill göra på julen.

– Fundera på hur du ska göra det trevligt för en själv. Går det att ha trevligt med vänner och familj så gör det. Annars hamnar man i en offerroll. Är det så att man är hundra procent ensam, går det att göra något för en själv? Eller gå till någon organisation på julen? 

Var realistisk

Att inte förvänta sig och bygga upp förhoppningar kring julen som inte kommer vara möjligt tycker Britt-Marie är viktigt. 

– Var lite mer realistisk. Har du aldrig haft en "vanlig" trevlig familjesituation så kommer det säkert inte ske på julen heller. Har man de förhoppningarna så kommer du alltid bli besviken. 

Släpp förväntningarna

Om det är så att man tycker väldigt illa om julen som idé så tycker Britt-Marie att man ska tänka att det egentligen är en vanlig dag. Det är högt ställda förväntningar, som enligt henne, är det som ställer till det:

– För det i riktningen DU vill ha det. Tycker man väldigt illa om julen som idé så kan man sitta hemma med en film på Netflix! Det är egentligen bara en vanlig dag. Jag tror att det är förväntningarna som ställer till det mer än julhelgen i sig. 

Våga fråga bland bekanta

Hon poängterar också att det är viktigt att våga fråga vänner om en inte vill vara ensam.

– "Vad ska ni göra på julen, kan jag få hänga på en stund". Det kan vara så att om man inte signalerar tydligt så kan personer tro att du redan har planer på julen. 

Tänk på det du har och inte det du inte har

– Vill man till exempel inte träffa sina släktingar finns det några andra du vill träffa. Finns det kanske vänner som inte heller tycker om julen? Vad KAN jag göra? Hur KAN jag påverka och vad kan jag inte påverka?

Se också videon som visar varför alkohol och kyla inte är en bra kombination

Läs också om att du kan vara allergisk mot kyla

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.

Två gripna – anklagas för spioneri för Ryssland

Två män har gripits i tyska Bayern, misstänkta för att ha spionerat för Ryssland och planerat bombdåd och mordbrand i Tyskland – bland annat mot en amerikansk militärbas. Syftet var enligt anklagelserna att undergräva Tysklands militära stöd till Ukraina.

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Danmark sörjer branden som fullständigt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärden har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyggnad av Børsen – med hjälp av Frankrike.

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Den danska köttproducenten Danish Crown stänger ytterligare ett av sina slakterier. Beslutet att lägga ner anläggningen i Ringsted är en följd av en minskad grisproduktion i landet.

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.