Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kyligt hemma i vinter: så kallt får det vara i din bostad

- 19/11/2017, 11:56 -

Vintern är här – och då kan det bli kallare hemma hos många. Men visste du att det finns gränser för hur kallt det får vara i din bostad?

Tillhör du de frusna svenskar som går runt hemma och tycker att det är för kallt? Inte minst nu när temperaturerna ute börjar krypa nedåt är det många som går runt och huttrar i sina hem.

Så kallt får det vara 

Men hur kallt får det egentligen vara och vad har din fastighetsägare för ansvar?

Enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten ska temperaturen inomhus vara mellan 20 och 23 grader.

– Det är också vad man betalar för. Uppvärmningen ingår ju i hyran, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, till Nyheter24.

Man ska aldrig ha det kallare än 18 grader hemma. Annars riskerar det att vara dåligt mot din hälsa.

– Men man får också som hyresgäst förstå att det kan ta en eller ett par dagar innan systemet ställer om till att det faktiskt är kallt ute. En viss acceptans får man ha, säger Susanna Skogsberg.

Olika anledningar till kyla hemma

Just under perioden då det blir kallare i Sverige är det många som hör av sig till Hyresgästföreningen om att de upplever det som kallt hemma. Men det kan alltså ta en dag eller två för värmesystemen att ställa om sig.

– Men sen gäller det ju också att man har ventilationen är reglerad och fungerar som den ska. Det kan också vara ett äldre hus som inte är isolerat. Eller att man helt enkelt värmer upp det för lite. Det kan finnas massor av olika skäl, säger Susanna Skogsberg.

Kallt hemma
Bildkälla: Anders Wiklund/ TT

Vad kan man göra om man fryser hemma då?

– Man ska försöka mäta hur kallt det är i lägenheten med en bra temperaturmätare. Den ska man inte lägga vid ett fönster där det drar, utan istället en meter in i rummet och en meter upp från golvet, kanske på ett bord.

Om man då upptäcker att det är för kallt i sin bostad bör man kontakta fastighetsägaren. Och om inte det funkar kan man vända sig till Hyresgästföreningen eller till miljökontoret på kommunen.

– Då kan miljökontoret förelägga fastighetsägaren att undersöka vad det beror på och även vidta åtgärder. Kan man visa att det är under 18 grader i sin bostad rent generellt under en längre tid kan man också begära hyresreduktion, säger Susanna Skogsberg.


Nyheter24 har tidigare skrivit om hur du håller värmen när kylan slår till i vinter. Läs mer om det här.

Brukar du frysa hemma?