På vinter gäller det att hålla koll på trafikreglerna!
Många missar några enkla trafikregler på vintern – vilket kan leda till dryga böter. - Foto: Pexels/Polisen

4 trafikregler som kan stå många svenskar dyrt på vintern

Många missar bland annat att borsta av registreringsskylten, vilket kan leda till dryga böter!


Det är nog inte många som missat att vi gått mot snöigare tider. Och när snön kommer är det bra att komma ihåg vilka trafikregler det är som gäller. För det kan bli riktigt dyrt om du missar hur det ligger till.

TT

Det är polisen i Gävle, Sandviken, Ockelbo och Hofors som gått ut på sin Facebook-sida för att varna trafikanter om de där småsakerna som kan förvandlas till riktigt stora böter. Så här ligger det i alla fall till:

Oskrapade bilrutor

Egentligen finns det ingen lag som reglerar det här med att skrapa sina rutor. Om du bara åker omkring med ett litet titthål framskrapat kan det dock leda till vårdslöshet i trafiken och det kan ge dagsböter.

TT

Igensnöad registreringsskylt

Om du slarvat med att inte ta bort snö (eller smuts) från din registreringsskylt så kan det leda till böter på så mycket som 1 500 kronor. Och det är ju verkligen inte kul för en så lätt sak att komma ihåg!

Dubbdäck

Det här är riktigt lätt att glömma! Kör du en bil med dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck. Om du missar det kan det leda till böter på 1 400 kronor.

Polisen

Tomgångskörning

Visst blir det ofta så på vintern att man låter bilen vara igång för att få upp värmen. Men det här är ju inte tillåtet! I regel gäller en minut, men kolla upp hur det ligger till i just din kommun då det kan skilja en del.

Polisen Ulrika tipsar också om att utrusta bilen med isskrapa, skyffel och varma kläder. Allt för din säkerhets skull. Ta hand om varandra på vägarna.

Läs också: Här är 10 saker du aldrig ska säga om du blir stoppad av polisen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått böter för något på listan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.