Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

4 trafikregler som kan stå många svenskar dyrt på vintern

Nyheter | 21/11/2017 21:53

Många missar bland annat att borsta av registreringsskylten, vilket kan leda till dryga böter!

Det är nog inte många som missat att vi gått mot snöigare tider. Och när snön kommer är det bra att komma ihåg vilka trafikregler det är som gäller. För det kan bli riktigt dyrt om du missar hur det ligger till.

Det finns många trafikregler att förhålla sig till på vintern.

TT

Det är polisen i Gävle, Sandviken, Ockelbo och Hofors som gått ut på sin Facebook-sida för att varna trafikanter om de där småsakerna som kan förvandlas till riktigt stora böter. Så här ligger det i alla fall till:

Oskrapade bilrutor

Egentligen finns det ingen lag som reglerar det här med att skrapa sina rutor. Om du bara åker omkring med ett litet titthål framskrapat kan det dock leda till vårdslöshet i trafiken och det kan ge dagsböter.

Glöm inte att skrapa rutorna och verkligen inte att skrapa av registreringsskylten!

TT

Igensnöad registreringsskylt

Om du slarvat med att inte ta bort snö (eller smuts) från din registreringsskylt så kan det leda till böter på så mycket som 1 500 kronor. Och det är ju verkligen inte kul för en så lätt sak att komma ihåg!

Dubbdäck

Det här är riktigt lätt att glömma! Kör du en bil med dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck. Om du missar det kan det leda till böter på 1 400 kronor.

Polisen tar ofta fast personer som glömt dubbdäck även på sitt släp.

Polisen

Tomgångskörning

Visst blir det ofta så på vintern att man låter bilen vara igång för att få upp värmen. Men det här är ju inte tillåtet! I regel gäller en minut, men kolla upp hur det ligger till i just din kommun då det kan skilja en del.

Polisen Ulrika tipsar också om att utrusta bilen med isskrapa, skyffel och varma kläder. Allt för din säkerhets skull. Ta hand om varandra på vägarna.

Läs också: Här är 10 saker du aldrig ska säga om du blir stoppad av polisen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du fått böter för något på listan?