Så känns det att föda barn
Tre mammor berättar hur det kändes att föda barn - Foto: TT/Bilden är ett montage

Tre mammor berättar: Så här kändes det att föda barn

Förlossning är något som skrämmer en del. Hur känns det att föda barn? Tänk om jag spricker? Det finns många frågor. Nyheter24 har pratat med tre mammor som berättade hur det faktiskt kändes att föda barn.


Att föda barn skrämmer en del, att man ska klämma ur en unge känns för vissa helt sjukt. Även fast de flesta berättar att man glömmer allt så fort man får hålla i sitt barn för första gången. 

Men hur känns det att faktiskt föda barn? Ni som har gjort det, ni vet så klart men för er andra som undrar hur det känns så har vi frågat tre mammor.

"Det var ärligt talat vidrigt"

Anna berättar att hon hade gått fem dagar över tiden när hon var gravid för första gången och nästan gett upp eftersom det kändes som det aldrig skulle komma igång. Men hoppet kom tillbaka den femte dagen när slemproppen gick. Efter att ha ätit tacopaj med stark sås började hon få ont i magen.

– Det var en molande värk, men jag trodde det var för att jag hade ätit stark mat. För skojs skull gick jag in på en webbsida där man kan timea värkar. Men känslan var så diffus i kroppen att det kändes som att jag bara fejkade varje gång jag tryckte in knappen för en pågående "värk", säger Anna till Nyheter24

Värkarna kom med fyra minuters mellanrum, men det minskade snabbt. Anna ringde sin svägerska och fick skjuts till förlossningen. I bilen kom värkarna igång ordentligt. 

– Herregud vilken smärta! En helt ny typ av smärta, som att hela kroppen liksom pulserade av kramper. När vi kom in på förlossningen visade det sig att jag var nästan helt öppen, jag hade gjort allt förarbete själv utan att förstå det. 

Bildkälla: TT

Anna berättar att det hade gått så fort så hon hann inte ens få smärtstillande, men blev erbjuden lustgas. Värkarna kom med ungefär en minuts mellanrum.

– Det var ärligt talat vidrigt, jag sprang fram och tillbaka till toaletten för att jag mådde så illa av smärtan, men jag kunde inte kräkas. I förlossningsbrevet skrev jag att jag ville ha allt tänkbart i smärtstillandeväg, utom sterila kvaddlar, berättar Anna och fortsätter. 

– I allra värsta nödfall ryggmärgsbedövning, men helst inte. Nu blev det alltså ingenting, bara en alvedon fem timmar tidigare. 

Anna berättar att det enda hon kunde fokusera på vad andningen och smärtan. Hon skrek, hon svor och var arg på barnets pappa. Men plötsligt kände hon en ny känsla, Anna förklarar det som att det kändes som hon behöva bajsa. 

– För ja, det är alltså så det känns. Som att vara akut bajsnödig. Fram tills själva sista utdrivningen, när allt töjs ut. I ärlighetens namn, det kändes som att någon höll en stor blåseld mot underlivet. Det är det enda sättet att beskriva det på. Brutalt, jag vet. Men det är så extremt kort tid det rör sig om. 

Och så hade Anna blivit mamma. Smärtan försvann och hennes bebis låg på hennes bröst.


Tre mammor berättar hur det kändes att föda barn. Bildkälla: TT


En annan som har berättat hur det kändes att föda barn är Malin. Det tog runt 24 timmar från den första värken tills det att hennes son var ute. Hon beskriver det som en otrolig upplevelse, häftigare än hon föreställt sig men också jobbigare. 

När vattnet gick hade hon en aning högt blodtryck och åkte in till sjukhuset, där fick hon stanna över natten för observation. 

– Det satte igång efter midnatt och det var som en mensvärkskänsla som kom pulsande. Lite värk och sen ingenting och så lite värk igen. Mot morgonen blev värken rivigare och starkare och jag var tvungen att koncentrera mig för att andas igenom den, berättar hon och fortsätter: 

– Det var ungefär 10 timmar av jobb med att koncentrera sig så att man inte tappade kontrollen. Värkarna gjorde så ont att man ibland kände sig nära paniken. 

Hon fick både lustgas och epidural, vilket var skönt även om effekten avtog efter ett tag. 

– Det jobbigast under hela förlossningen var när jag hade kämpat på i typ 20 timmar, tyckte att det gjorde sjukt ont men det gick inte framåt, trots värkstimulerande drop. Det var jobbigt psykiskt och det började diskuteras om alternativa förlossningssätt som kejsarsnitt.

När Anna la sig i en ny position kom starkaste värkarna.

– Det gjorde väldigt ont men då hände det grejer. Jag öppnade till tio centimeter och började känna krystvärkar. Lustigt nog kändes det som att man var riktigt bajsnödig. Efter ett tag sa barnmorskan att jag fick trycka på och då började själva utdrivningsskedet. 

– En halvtimme med krystningar så var han ute. När han kom upp på mitt bröst, varm och klibbig försvann all smärta och vi hade fått en son. 

– Jag önskar att jag hade vetat att det är väldigt viktigt att få i sig energi under förlossningen. Om man har en lång förlossning som jag, behöver man mycket energi. Jag mådde ju även illa och spydde upp det mesta. Men om man börjar få värkar är mitt råd att börja äta, säger hon till Nyheter24. 

Tre mammor beskriver hur det kändes att föda barn. Bildkälla: TT

För några månader sedan blev Stina mamma. Två dagar efter att det beräknade förlossningsdatumet blev hon igångsatt eftersom hon hade fått havandeskapsförgiftning. Hon fick en tid på förlossningen runt klockan två på eftermiddagen och åtta på kvällen startade förlossningen. 

– Till en början kunde jag lätt andas genom värkarna men när man hade kommit förbi latensfasen så var det en smärta olik allt annat man varit med om. Det gjorde så otroligt ont så jag satt fastklistrad med lustgasen i ansiktet. 

När Stina var öppen tio centimeter så tänkte hon passa på att gå på toa innan det var dags att krysta, då hon hört att man kan "bajsa på sig". 

– Jag satt på toa och började pressa men kände mig så himla förstoppad. Jag fick panik eftersom det kändes som att bajskorven satt fast och då kom barnmorskan in. Jag sa att jag var förstoppad när hon började förklara att det var troligt att det var barnet som var på väg ut. 

Vilket det faktiskt var. 

– Man hör mycket prat om förlossningar men det är ingen som har sagt att det känns som att man ska skita ut ungen eller berättat om eftervärkarna som kommer efter förlossningen när man sitter och ammar. Trodde att något var fel när det började göra ont ett dygn efter jag fått min son. 

– Men i det stora hela var det helt underbart och inget jag hade kunnat förbereda mig på överhuvudtaget. 

Mammorna heter egentligen något annat.

TV: Lisahs varning till andra föräldrar: "Köp inte detta till era barn"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du barn?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.