Stockholm

Företag gjorde reklam för Black Friday – med blackface

En shoppinggata under Black Friday 2016.
Företaget Layout 24 ville öka sin försäljning genom att använda ett blackface för sin Black Friday-reklam. Foto: Montage TT/Instagram

Klädgrossisten Layout24 har hamnat i blåsväder efter att ha använt ett blackface i syfte att öka sin försäljning.


Läs mer

Fredagen 24 november är det Black Friday i flera länder världen över, vilket syns särskilt genom all reklam i sociala medier. Men som de flesta vet ska en reklam vara väl genomtänkt för att lyckas.

Några som har hamnat i blåsväder just för sin reklam är tryckeriet och klädgrossisten Layout24.

Företaget lade upp en bild på en man med så kallat "black face" på deras Instagram för att annonsera ut deras Black Friday-erbjudande.

Inlägget uppmärksammades av bland annat instagramkontot Tnkvrt som uppmanade sina följare att anmäla Layout24:s konto. Men innan dess hann många ta illa vid sig av inlägget.

Företaget Layout24 lade upp en bild på ett blackface för att göra reklam för Black Friday. Bildkälla: Faksimil / Instagram

Blackface användes i över 100 år som ett teatersmink för vita skådespelare som skulle spela en mörk person. Detta istället för att anställa icke-vita skådespelare.

Ofta bar skådespelarna slitna kläder och peruker för att förstärka deras karikatyr, och det dröjde ända fram till 1950-talet för karikatyren att ifrågasättas och anses rasistisk. Innan det hade blackface använts i flera stora filmer, bland annat i "Birth of a Nation" och "The Jazz Singer".

När Nyheter24 får kontakt med Layout24 berättar delägaren att det är företagets sociala medier-ansvarig som lade upp bilden, och att denne inte förstod allvaret i bilden.

– Ärligt förstår jag inte det heller. Jag visste inte att man kan tänka på ett sånt sätt. Det finns ju massa konton på Instagram som gör narr av att invandrare gör si och svenskar gör så, säger en talesperson för företaget till Nyheter24.

Bildkälla: Faksimil Instagram

– Varken jag eller min fru är från Sverige från början. Vi har ingenting med rasister att göra. Jag har själv bott som illegal invandrare i Sverige i flera år i källare.

Bilden hann bara vara uppe några minuter innan företaget möttes av hård kritik i kommentarsfältet, och företaget ska ha gått ut med en ursäkt. Men när kritiken blev stor bestämde han sig för att ta bort kontot.

Bildkälla: Faksimil / Instagram

– Vår webbshop har legat nere i flera månader. Vi har inte tagit emot en enda order så det här var ingen publicitet vi ville ha.

Men ni ville göra reklam för Black Friday?

– Ja, vi tänkte att vi skulle lägga upp bilden som en rolig bild, som många taggar varandra i. Vi kände inte till att någon kunde bli sårad.

Tanken var alltså att ta emot beställningar inför Black Friday?

– Ja det var tanken.

– Bara så du förstår tanken bakom. Vi är inte svenskar, vi kan inte vara rasister när det gäller sånt.

Vad vill du säga till de som fortfarande är upprörda?

– Detta är helt emot våra värderingar och principer. Jag kommer ta tillbaka kontot när allt har lugnat ner sig, och kommer i framtiden sälja Black Lives Matter-tröjor där vi skänker överskottet. Jag kommer inte ta en enda krona själv. Då kan folk köpa t-shirtarna och veta vad de går till, istället för att vända sin aggressivitet mot mig som är en vanlig människa, säger Layout24 till Nyheter24.

TV: Här är Martin Timells osmakliga rasistskämt – från 1995

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.