Lördag 15 Maj
Stockholm

5 råd du önskar att du hade gett dig själv i tonåren

Isak från Skam och en scen ur Skins
1 av 3
Att vara tonåring kan vara tufft. Riktigt tufft. Foto: Giphy
Många misstag kommer att begås.
2 av 3
Du kommer begå många misstag. Så många. Foto: Giphy
En visuell representation av dina känslor.
3 av 3
Och du kommer att uppleva fler känslor än du trodde var fysiskt möjligt. Foto: Giphy

Allt du önskar att du hade sagt till ditt ängsliga, småsvettiga, tonåriga jag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att vara tonåring kan vara tufft. Supertufft faktiskt. Och om man kunde åka bakåt i tiden och dela med sig av några vägledande tips, skulle det troligtvis förenkla den skräckinjagande resa som tonårsskapet är. Därför kommer nu 5 fantastiska tips till ditt tonåriga jag. 

1: Vill du verkligen lägga upp den bilden på Facebook?

Bildkälla: Giphy

Jag vet, det är en superbra bild. Och ja jag vet, det är ett jätteroligt internskämt. Idag. Men den kommer ligga kvar och du kommer att ångra det, tro mig. 

Du kommer att få skit av dina kompisar när du försöker ta bort det 3 år senare för att ena kompisen har den som profilbild och den andra tycker att det är ett sentimentalt minne. De tycker att den är jättekul, faktiskt. 

Men vet du vad som inte är så kul? När din chef googlar dig och det första som kommer upp är en bild på dig -  dygnsur och hånglandes med en främling, med en knäppt BH i pannan och majonäsfläckar på din "Fuck the system" t-shirt. 

Och visst du kan tagga ur dig, men Google glömmer aldrig. Aldrig. 

2: Ingen bryr sig om dig. Verkligen ingen. 

Bildkälla:Giphy

Just nu ligger du och gråter till din "Heartbreak" Spotifyspellista för att du skämde ut dig på hemmafesten igår. Du tänker att hela ditt liv har gått sönder och att ingen någonsin kommer att kunna älska en så pinsam, socialt missanpassad människa som dig. 

Men vet du? Ingen bryr sig. Alltså, verkligen ingen. Alla var så jävla upptagna med att vara stressade över sig själva igår, att de inte ens märkte att det var du som spydde i Johans skor. 

Och även om de gjorde det, så kommer någon annan göra något ännu pinsammare nästa vecka, och du kommer att vara old news. Så släpp det bara. 

3: Sluta försöka så mycket.  

Hur du ser ut, i dina senapsgula byxor. Bildkälla: Giphy

Det känns säkert som en jättebra idé att dra munbloss och försöka lära dig gilla dålig 90-tals techno. Det kan till och med kännas som en jättebra idé att köpa jättefula senapsgula byxor som du egentligen inte tycker om. 

För vad gör man inte för att imponera på sin omgivning - och främst på alla i årskursen över dig. 

Saken är bara den att det är jävligt bajsnödigt. Och lika genomskinligt. Och de i årskursen över dig har ingen aning om vad de gör (de försöker bara imponera på de i årskursen över dem). Så du kan lika gärna bara slappna av. 

Alla är lika ängsliga och osäkra, även om ingen vågar erkänna det. Att försöka för mycket slutar bara med att man står och ser dum ut (i senapsgula byxor). 

4: Kärlek är hemskt ibland

Bildkälla: Giphy

Du gråter igen, men nu varvar du mellan Håkans "Kärlek är ett brev skickat tusen gånger"och "Habits" av Tove Lo. Det är annorlunda den här gången. Du har aldrig känt så här förut. Hela du gör ont, särskilt hjärtat. Det känns som att magen försöker ta sig ur kroppen. 

Just därför är det här tipset lite knepigare, för att det kommer att vara svårt att ta till dig. Men snälla försök. 

Så här är det - kärlek är fruktansvärt ibland. Särskilt när det blir fel. Och särskilt när det blir det för första gången. Och då spelar det ingen roll om det handlar om din bästa vän, eller personen du trodde var ditt livs kärlek. 

Jag vet att det är det sista du vill höra just nu, men sanningen är att det går över. Det tar tid, men det gör det. Och fast du lovar dig själv att du aldrig mer kommer att älska någon, så kommer du det (och det kommer att vara fantastiskt). 

5: Sluta ha så jävla bråttom

Bildkälla: Pinterest

Det suger att vara tonåring. Tro mig jag vet. Dina hormoner gör att du inte vet om du vill ligga, slåss eller gråta - allt som är kul har för hög åldergräns och du har ingen aning om vad fan din kropp håller på med. 

Men grejen är den att det också finns saker som är helt fantastiska, som bara händer just nu. Du kommer exempelvis troligen aldrig mer bo gratis (utan att behöva tjäna egna pengar). Du kommer troligtvis inte heller bo med dina föräldrar på heltid igen, i alla fall inte inom de närmsta 40 åren, så ta vara på dem. 

Dem gör, förhoppningsvis och troligtvis, sitt bästa. Du kommer med största sannolikhet aldrig uppleva lyxen av att ha sommarlov, jullov, höst- eller sportlov igen. Och när du lägger all din tid på att tänka framtiden, så är det lätt att missa allt roligt som händer. Så försök att njuta medan du kan. 

6: Angående fruktansvärda tatueringar

Bildkälla: Giphy

Om du funderar på att tatuera in namnet på någon du är kär i, eller namnet på ditt favoritband - sluta göra det. 

Bonustips: Var snällare mot dina föräldrar, du kommer att ha blivit dem om några år. 

Läs även: Utgång? Här är låten du kommer vara baserat på vad du dricker

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Skulle du åka tillbaka i tiden om du kunde det?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela